Home VestiEkonomija Rok za podnošenje poreske prijave za godišnji porez na dohodak građana 15.maj

Rok za podnošenje poreske prijave za godišnji porez na dohodak građana 15.maj

by bifadmin

Poreski rezidenti Srbije prijavljuju svoj svetski dohodak, dok lica koja nisu poreski rezidenti Srbije prijavljuju dohodak ostvaren na teritoriji Srbije.

Rok za podnošenje poreske prijave za godišnji porez na dohodak građana po osnovu dohotka ostvarenog u 2019. godini je 15. maj 2020. godine.

Fizička lica čiji ukupan neto dohodak u 2019. godini premašuje iznos od RSD 2.729.304 (neoporeziv iznos) su u obavezi da podnesu godišnju poresku prijavu. U poreskoj prijavi se iskazuje ukupan neto dohodak ostvaren u 2019. godini i neoporeziv iznos, a razliku čini dohodak za oporezivanje.

Dohodak za oporezivanje dodatno se umanjuje za iznos propisanih ličnih odbitaka, a preostali iznos čini oporezivi dohodak na koji se primenjuju propisane stope poreza.
Lični odbici utvrđeni su u sledećim iznosima:
za poreskog obveznika: RSD 363.907
za svakog izdržavanog člana porodice:RSD 136.465

Ukupan iznos ličnih odbitaka ne može biti veći od 50% dohotka za oporezivanje.

Kako podneti godišnju poresku prijavu?

Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji predviđa da se poreska prijava za godišnji porez na dohodak građana podnosi ili u elektronskom ili u papirnom obliku.

Napominjemo da je za podnošenje elektronske godišnje poreske prijave (obrazac PPDG-2R) neophodno posedovanje kvalifikovanog elektronskog certifikata za pristup portalu Poreske uprave E-Porezi ili davanje ovlašćenja drugom licu preko PEP obrasca.

Poreska prijava u papirnoj formi podnosi se u filijali Poreske uprave sa sedištem na opštini na kojoj je registrovana adresa stanovanja fizičkog lica – poreskog obveznika.

Poresko rešenje

Poreska uprava izdaje rešenje o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak građana u papirnoj formi. Rešenje se može izdati u elektronskoj formi putem slanja u poresko sanduče poreskog obveznika na portalu Poreske uprave, ali samo za poreske obveznike koji daju saglasnost za ovakav vid dostave rešenja.

Pročitajte i ovo...

5 komentara

Vesna 10. март 2020. - 12:42

U vezi plaćanja poreza na prihod za 2019.godinu, mene interesuje da li je izdržavao lice moj sin koji trenutno ne radi i ne znam kada će da se zaposli. Ako se u međuvremenu zaposli a ja sam predala prijavu, smatram da ne bi trebalo da se tretira kao netačan podatak.
Pozdrav

Odgovori
bifadmin 10. март 2020. - 13:30

Poštovana Vesna, mi smo ekonomski časopis, možda je najbolja adresa za ovo pitanje http://www.poreskauprava.gov.rs/

Odgovori
Vasilije Jovanović 11. април 2020. - 15:52

Da li se odlaže datum prijave na porez na dohodak građanja.

pozdrav

Odgovori
Petrovic Stanka 29. октобар 2020. - 08:22

dobar dan
ja sam penzioner , penzija mije 28.000 din. Pored penzije radim na berzi akcija,.
Interesuje me pre kog iznosa za godinu dana olacam porez na dohodak 15post.

hvala unapred

Odgovori
bifadmin 29. октобар 2020. - 09:53

Poštovana, to morate da proverite sa Poreskom

Odgovori

Ostavite komentar