Home VestiPolitika i društvo Strah od novog virusa pokrenuo anti-kineska osećanja širom sveta

Strah od novog virusa pokrenuo anti-kineska osećanja širom sveta

by bifadmin

Strahovanje od novog virusa iz Kine proširilo se svetom. Zbog toga jača i anti-kinesko osećanje, uz pozive na potpunu zabranu putovanja Kineza i ograničenja za druge Azijce.

Restorani u Južnoj Koreji, Japanu, Hong Kongu i Vijetnamu odbili su da prihvate goste iz Kine. Indonežani su protestovali u blizini hotela i pozvali goste iz Kine da odu. Francuske i australijske novine su kritikovane zbog rasističkih naslova. Kinezi i drugi Azijci u Evropi, Sjedinjenim Državama, Aziji i Tihom okeanu žale se na rasizam.

Dvadesetak zemalja i Kina prijavile su slučajeve novog koronavirusa, koji je ubio više od 300 ljudi, a hiljade su obolele. Mnoge zemlje poslale su avione u kineski grad Vuhan kako bi evakuisale svoje državljane.

Anti-kineska osećanja stižu dok moćni Peking pojačava svoj globalni uticaj, a uspon Kine je ranije izazvao trgovinske, političke i diplomatske sporove sa mnogim zemljama. Ali, s jačanjem straha od nove misteriozne bolesti došlo je do akutnijeg anti-kineskog i, u nekim slučajevima, antiazijskog povratnog udarca.

Veb stranice Južne Koreje preplavljene su komentarima koji pozivaju vladu da blokira ili istera Kineze, uz rasističke primedbe o kineskim prehrambenim navikama i higijeni.

Popularni seulski restoran s morskom hranom koji posećuju turisti iz Kine je postavio znak „Nema ulaza za Kineze“.

Više od 650.000 Južnokorejaca potpisalo je onlajn peticiju šefu države pozivajuci na privremenu zabranu dolaska Kineza. Neki konzervativni poslanici opozicije to javno podržavaju.

„U Južnoj Koreji jača bezuslovna ksenofobija protiv Kineza“, piše u uvodiku visokotižanog lista „JongAng Ilbo“. „Zarazne bolesti su pitanje nauke, a ne pitanje koje se može rešiti izlivom emocija“, piše u tom tekstu.

U Sjedinjenim Državama pošto su se pojavile vesti da neko na državnom Univerzitetu Arizone ima virus, jedna studentkinja, Kineskinja, tvrdi da drugi studenti bukvalno beže od nje.

Zdravstveni centar Univerziteta Kalifornije je obrisao post o tome da je strahovanje od bolesti „normalno“ u odnosu prema ljudima iz Azije.

Virus je produbio anti-kinesko raspoloženje u Hongkongu, gde su višemesečni ulični protesti protiv uticaja Pekinga sasvim zahvatili taj polu-autonomni kineski grad.

Prošle nedelje, lokalna vlast Hongkonga je obustavila brodske i železničke veze s kineskim kopnom i smanjila broj letova aviona između Hongkonga i kineskih gradova.

„Teno Ramen“ japanski restoran s rezancima u Hongkongu, odbija da usluži goste iz Kine. „Želimo da živimo duže. Želimo da zaštitimo lokalne klijente. Izvinite!“, objavio je taj restoran na Fejsbuku.

U Evropi, jedan nastavnik francuskog jezika nedavno je na „Tviteru“ pokrenuo debatu kojom je izazvao mnogobrojne kritike zbog diskriminacije.

Francuska ima veliku rastućua azijsku zajednicu, kineski posetioci su stub francuske turističke industrije, ali stare predrasude su duboke. Jedne regionalne novine u severnoj Francuskoj su objavile naslov „Žuta uzbuna“, a kasnije se izvinile usred opšte kritike.

„To je virus koji dolazi iz jednog regiona u Kini. Mogao je da dođe iz severne Afrike, Evrope ili bilo otkuda“, rekao je Sok Lam, pravni savetnik kineske zajednice u Parizu. „Ljudi ne bi trebalo da misle da širimo virus samo zato što smo Azijci“.

Danski list „Jilands-Posten“ objavio je karikaturu u kojoj je žute zvezde s kineske zastave zamenio crtežom virusa. Kineska ambasada u Kopenhagenu je to nazvala „uvredom za Kinu“ i tražila izvinjenje novina.

Nemački šasopis „Der špigel“ objavio je naslov „Made in China“ uz fotografiju čoveka odevenog u sanitarnu zaštitnu opremu.

U petak je kafe u Rimu, kod fontane Trevi, popularnog turističkog mesta, na izlog postavio natpis da „Svima koji dolaze iz Kine nije dozvoljen pristup“, prenosi italijanska novinska agencija ANSA.

Više od 51.000 potpisa sakupljeno je na peticiji na internetu sa zahtevom za izvinjenje dveju najvećih australijskih novina zbog njihovih naslova. Osudjen je naslov „Herald Sana“ iz Melburna u kojem je pisalo „Panda-monijum kineskog virusa“ namerna pravopisna greška s aluzijom na tu životinju iz Kine, a naslov „Dejli telegrafa“ iz Sidneja je glasio: „Kineska deca ostaju kod kuće“.

Jedna žena iz Singapura koja godinama živi na Novom Zelandu rekla novinarima da joj je prodavačica u jednoj radnji rekla u Oklendu: „Vi Azijci ste doneli ovaj virus“ i da joj je uputila i druge rasističke uvrede.

Mnogi Japanci su na društvenim medijima tražili zabranu putovanja Kinezima usled zabrinutosti da će doneti virus u Japan.

Prodavnica slatkiša u Hakoneu, gradu s vrelim izvorima zapadno od Tokija, nedavno je dospela na naslovne stranice jer je postavila natpis: „Kinezima zabranjen ulaz“.

U sredu je „Menia Hareruia“, popularni lanac „ramena“ u Saporou na severnom japanskom ostrvu Hokaido postavio sličan znak: „Nema ulaska za kineske turiste“, dok se jedan kineski student u Tokiju javno požalio da njega i druge KIneze na ulici „gledaju popreko“.

Proteklog vikenda nekoliko stotina stanovnika indonežanskog turističkog grada Bukitingi je ispred tamošnjeg hotela u kojem je bilo 170 kineskih turista, protestovalo što su došli. Blokirali su ulice oko hotela da bi Kineze sprečili da izađu. Lokalne vlasti su istog dana odlučlile da te turiste pošalju nazad, u Kinu.

Više od 400.000 Malezijaca potpisalo je na internetu peticiju za zabranu dolaska putnika iz Kine i pozivajući vladu da time „spase naše porodice i našu decu“.

Jedan hotel u Danangu, u Vijetnamu, kraj popularne plaže, odbija da prihvati kineske turiste.

Na Filipinima je jedan bivši policajac i gradonačelnik u petak zapalio kinesku zastavu ispred Nacionalnog kluba za štampu u Manili kako bi protestovao zbog problema koje je Kina dovela na Filipine i druge zemlje jugoistočne Azije, uključujući virus i tvrdnju Pekinga na sporna ostrva u Južnom kineskom moru.

Ured filipinskog predsednika rekao je na to u izjavi: Nemojmo se upuštati u diskriminatorsko ponašanje, niti postupati s bilo kakvom predrasudom prema našima bližnjima. Realnost je da su svi podložni virusu“.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar