Home Slajder Svaki deseti zaposleni u Srbiji je u riziku od siromaštva

Svaki deseti zaposleni u Srbiji je u riziku od siromaštva

by bifadmin

Tačno 10% zaposlenih i punoletnih građana Srbije je u riziku od siromaštva uprkos prihodima koje ostvaruju, što je u rangu proseka Evropske unije koji iznosi 9,5%, prenosi Eurostat.

Statistička kancelarija EU navodi da su stalno zaposleni u duplo manjem riziku od siromaštva u odnosu na ljude zaposlene po ugovoru ili na određeno vreme, koji su izloženi socijalnom riziku u 15,7% slučajeva. Rizik od siromaštva u Srbiji više pogađa zaposlene muškarce (11,3%) nego žene (8,3%).

U većini država članica EU rizik od siromaštva među zaposlenima se uvećao. Najviše zaposlenih u riziku od siromaštva živi u Rumuniji (15,3%), a nakon nje u Luksemburgu (13,5) Španiji (12,9%) i Italiji (12,2%).

Najmanji rizik od siromaštva među zaposlenima beleži se u Finskoj i Češkoj (ispod 3,5%), Irskoj (4,9%) Belgiji i Hrvatskoj (u obe po 5,2%).

Stopa rizika od siromaštva ne znači da su ljudi u toj kategoriji nužno siromašni, već ukazuje na male prihode u odnosu na druge sugrađane. EU koristi i druge instrumente za merenje konkretnijih oblika siromaštva.

Izvor: Nova Ekonomija, Eurostat

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar