Home VestiPolitika i društvo U kojim gradovima je saobraćajni špic najgori?

U kojim gradovima je saobraćajni špic najgori?

by bifadmin

Najgori evropski grad po pitanju gužve u saobraćaju je Moskva sa okolinom, u kojoj vozači provode skoro 60% vremena duže u autu tokom špica nego tokom ostatka dana, dok je po istom merilu na svetu najgori indijski grad Bengalaru, u kom put u od posla do kuće traje oko 70% duže nego što bi trebao.

Holandska kompanija koja proizvodi softvere za navigaciju TomTom International objavila je svoje godišnje istraživanje najzakrčenijih ulica. Analiza je obuhvatila 416 gradova iz 57 država.

Sledeći na globalnoj lestvici najzakrčenijih gradova je glavni grad Filipina Manila (takođe 71%), Bogota (68%) i prošlgodišnji „pobednik“ Mumbaj (65%).

Iza moskovske oblasti, najlošija situacija u Evropi beleži se u Istanbulu (55%), Kijevu (53%), Bukureštu (52%) i Sankt Peterburgu (49%).

Kako objašnjava Nial Mekarti sa portala Statista, 60% više provedenog vremena u saobraćaju čini 225 dodatnih sati za volanom ili devet dana i devet sati svake godine.

TomTom-ove sisteme za navigaciju koristi preko 600 miliona vozača, sa čijih se uređaja prikupljaju podaci koji su upotrebljeni u analizi.

Prema poslednjim informacijama za 2019. godinu, prosečno vreme provedeno u saobraćaju se tokom špica uvećava za 29%.

Takođe, gužve u saobraćaju su se u toku prethodnih desetak godina povećale u 57% gradova obuhvaćenih analizom.

Izvor: Nova Ekonomija

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar