Home VestiEkonomija Centralne banke nemaju adekvatnu „municiju“ za borbu sa korona virusom

Centralne banke nemaju adekvatnu „municiju“ za borbu sa korona virusom

by bifadmin

Dok naši medicinski stručnjaci i državni zvaničnici smatraju da je korona virus “smešan”, Evropska centralna banka je vrlo ozbiljno shvatila ozbiljnost situacije, te se očekuje da u narednim danima objavi stimulativne mere, sledeći FED koji je iznenadio globalno tržište naprasnim snižavanjem kamatnih stopa.

Da podsetimo, inflacija je u evrozoni tokom februara pala na tromesečni minimum, što automatski izaziva zabrinutost ECB-a. Zato se od ove banke sada očekuje brza reakcija, i to ne samo kroz smanjivanje kamatnih stopa, već i preduzimanjem nekih dodatnih mera, kao što su pružanje podrške malim i srednjim preduzećima kako bi oni koji su zapravo najranjiviji najlakše prebrodili ovu krizu.

Međutim, investitori i ekonomisti smatraju da centralne banke generalno nemaju adekvatnu “municiju” za borbu sa rapidnim širenjem korona virusa i posledicama koje će on ostaviti po svetsku ekonomiju. U nekim zemljama, kažu stručnjaci, više nije moguće snižavati kamatne stope, a nema mnogo pametnih rešenja koje ove finansijske institucije mogu sprovesti, sa mogućnošću da ostvare značajniji uticaj na unapređenje ekonomske situacije.

Brajan Martin, jedan od glavnih ekonomista u australijskoj banci ANZ, za CNBC predviđa da će ECB sniziti stopu za deponovanje novca sa rekordno niske od -0,5 odsto, za još 10 baznih poena. On smatra da bi i Banka Japana takođe mogla otići u negativnu teritoriju. Ovaj primer verovatno će slediti još neke države.

Ostaje pak pitanje šta će se desiti kada centralne banke širom sveta iscrpe ovaj metod metode borbe sa krizom.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar