Home Promo Dvocifreni rast za Štadu u 2019.

Dvocifreni rast za Štadu u 2019.

by bifadmin

Dvocifreni rast koji je Štada zabeležila, kako u prodaji tako i kad je reč o EBITDA, predstavljaju odličnu osnovu za dalji organski rast i poslovni razvoj ove kompanije.

Prodaja na nivou Grupe zabeležila je rast od 12 odsto u iznosu od 2,61 milijarde evra, i čini je rast prodaje generičkih proizvoda za 11 odsto (na 1,53 milijarde evra) i rast prodaje brendiranih proizvoda za 13 odsto (na 1,07 milijardu evra). U ovaj odličan rezultat Štade uključen je i snažan organski rast prodaje za osam (8) odsto.

Svojom produktivnošću i operativnom efikasnošću, Štada je dodatno ojačala svoj lanac snabdevanja i uticala na ekonomičnost svog modela poslovanja. Rezultat ovih mera je korekcija profita pre kamate, poreza na dobit i amortizacije (EBITDA) čime je izvršeno poboljšanje za 24 odsto, na 625,5 miliona evra.

„Ovi izuzetni rezultati omogućuju nam da i dalje ulažemo ne samo u razvoj sopstvenih proizvoda, već i šire – u zajedničke projekte razvoja sa drugim kompanijama i u licenciranje proizvoda. Sve to predstavlja podršku našoj održivosti i dugoročnom rastu dok paralelno nastavljamo da gradimo najbolji tim u industriji“, naglasio je generalni direktor Štade Peter Goldšmit.

Samo tokom prošle godine, Štada je potpisala više od 50 licencnih ugovora, uključujući i veoma perspektivne oblasti kao što su biosimilari.

„Tokom 2019. godine pokazali smo agilnost da preuzmemo tržišni udeo od naših konkurenata na svim većim evropskim tržištima“, primetio je Goldšmit. „Na osnovu izvanrednih rezultata našeg tima koji je vodeći u ovoj industriji, bićemo u mogućnosti da nastavimo rast i pozicioniramo Štadu kao pouzdanog partnera za generičke i zdravstvene proizvode široke potrošnje.”

Kada je reč o poslovnim rezultatima kompanije Hemofarm, članice Štada grupe, ona je u 2019. godini zadržala lidersku poziciju na tržištima Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore i pride dodatno pojačala svoje proizvodne kapacitete. „Hemofarm je regionalni lider u svojoj branši koji je prošlu godinu završio sa maksimalnim učinkom. Ostvarili smo rekord u proizvodnji od 5,7 milijardi tableta, nikad veći proizvodni portfolio, a poentirali smo sa rekordnom prodajom“, ističe generalni direktor Hemofarma dr Ronald Zeliger.

Posmatrano na nivou Grupe, Štada je tokom 2019. u velikoj meri nadmašila konkurente i ostvarila znatan porast tržišnog udela na skoro svim svojim glavnim tržištima. Dvocifren napredak u prodaji zabeležen je u Nemačkoj, Italiji, Španiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji. U Rusiji novoimenovani menadžerski tim sprovodi novu strategiju usmerenu na poboljšavanje rezultata iz prošle godine. Dok je u Evropi udvostručila svoje prisustvo, Štada je nastavila da ulaže i u tržišta u nastajanju, naročito na Bliskom Istoku, Vijetnamu i Filipinima.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar