Home Vesti Hakeri objavili podatke o pacijentima koji su preležali koronavirus

Hakeri objavili podatke o pacijentima koji su preležali koronavirus

by bifadmin

Pojedini hakeri su objavili da tokom pandemije neće napadati zdravstvene i druge institucije koje se bore protiv korona virusa. Ali, izgleda da nisu to stvarno mislili.

Naime, hakeri iz hakerske grupe Maze su pre desetak dana upali u sistem britanskog istraživačkog centra Hammersmith Medicines Research Ltd koji radi na vakcini za virus. Pošto je kompanija odbila da plati iznos koji su tražili, danas su počeli da objavljuju njene podatke iz istraživanja.

Ovi podaci podrazumevaju i lične informacije o hiljadama pacijenata, kao i razne medicinske upitnike, kopije pasoša i vozačkih dozvola i kartica za zdravstveno osiguranje.

Obećanje ludom radovanje

Da podsetimo, hakerska grupa Maze je pre samo nekoliko dana objavila da će se solidarisati sa zdravstvenim institucijama tokom pandemije. Drugim rečima, da neće napadati zdravstvene ustanove dok se ne pronađe rešenje za usporavanje širenja virusa. Obećanje je uspelo da se održi samo tri dana.

U tom obećanju je pisalo i da napada neće biti pošteđene jedino “zle farmaceutske kuće” koje se bogate na bolesti. No, ovaj istraživački centar nije farmaceutska kuća i nije imao novca za otkup pomenutih podataka. Šta više, njegovo rukovodstvo je saopštilo medijimma da će pre bankrotirati nego platiti “otkup podataka tim ljudima”.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar