Home Vesti „Humani“ hakeri neće napadati bolnice dok traje pandemija

„Humani“ hakeri neće napadati bolnice dok traje pandemija

by bifadmin

Od hakerskih grupa koje su trenutno poznate po najzlonamernijim akcijama u svetu, samo dve su objavile da će se privremeno solidarisati sa zdravstvenim ustanovama dok traje pamdemija korona virusa. Ali, i među njima ima razlika u stepenu „humanosti“ koji su spremne da pokažu.

Na portalu Bleeping Computer, koji se pre svega bavi problemima računarske bezbednosti, pojavila se bizarna poruka nekolicine hakerskih grupa, odnosno predstavnika takozvanih „ransomware“ kampanja, da neće svojim napadima ugrožavati zdravstvene ustanove dok traje pandemija korona virusa.

Među onima koji su poznati po posebno zlonamernim akcijama, kao što su Maze, DoppelPaymer, Ryuk, Sodinokibi/REvil, PwndLocker, dve hakerske grupe su saopštile da će se privremeno uzdržati od napada.

Predstavnici DoppelPaymer su naveli da i u regularnim situacijama „pokušavaju da izbegnu“ napade na bolnice, domove zdravlja, staračke domove i hitnu pomoć, te da svakako tokom pandemije neće planski preduzimati takve akcije.

“Nema oproštaja za zle farmacecute”

Iz DoppelPaymer-a tvrde da će, ukoliko kroz druge napade nenamerno računarski zaraze zdravstvene ustanove, istima obezbediti besplatnu deskripciju podataka. Ali samo nakon što „više puta provere da je zaista reč o organizacijama ovog tipa“. Podvlače, međutim, da „nema oproštaja za zlu farmecutsku industriju“, ni tokom trajanja pandemije.

Druga ekipa koja je na pomenutom portalu izdala slično saopštenje je ransomware kompanija Maze. Oni su pokazali nešto više uzdržanosti u izlivu emocija, odnosno samo su kratko saopštili da će zaustaviti sve napade na medicinske ustanove, ali samo dok se ne stabilizuje situacija izazvana pandemijom.

Nisu se izjasnili ni oko toga da li su spremni da besplatno izvrše deskripciju podataka zdravstvenim ustanovama koje bi nenamerno računarski zarazili tokom drugih sajber napada.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar