Home TekstoviB&F Plus Rekordni broj sajber napada u 2017: Bankare vole i hakeri i IT stručnjaci

Rekordni broj sajber napada u 2017: Bankare vole i hakeri i IT stručnjaci

by bifadmin

Britanska osiguravajuća kuća Lloyd’s procenjuje da sajber napadi koštaju globalnu privredu 400 milijardi dolara godišnje, i upozorava da je upravo finansijski sektor najčešća meta hakera. Stoga će u privatnom sektoru finansijske intitucije biti najbržerastuće tržište zaštite na internetu, što ih čini „miljenicima“ i za IT stručnjake.

Malo koji anonimni smrtnik danas može dobiti takvu besplatnu reklamu u medijima kao što je to nedavno bio slučaj s dva mladića iz malih gradova u Srbiji i njihovim vršnjakom iz Hrvatske. U globalnoj policijskoj akciji „kao na filmu“, uhapšeni su M. J. (19) iz Prokuplja i D. V. (21) iz Rume, zbog sumnje da su upravljali sajtom „Vebstreser“ preko kojeg su vršeni napadi na IT sisteme moćnih kompanija. Policija je kod njih pronašla 2,3 miliona dinara (oko 19.000 evra) i 1,87 bitkoina (12.000 evra) za koje sumnja da su zarađeni sajber kriminalom. U istoj akciji uhapšen je devetnaestogodišnji Hrvat, pod sumnjom da je bio vođa hakera koji su izvodili ove napade, a hrvatski mediji su navodili da je ovaj mladić poznat policiji i pravosuđu još od osnovne škole, kada mu je suđeno zbog hakovanja sistema jedne banke.

Sajt „Vebstreser“ je bio najveće svetsko ilegalno tržište za iznajmljivanje tzv. DDoS napada, sa preko 136.000 registrovanih korisnika i više od četiri miliona napada širom sveta. Orkestrirani napadi ciljali su kritične onlajn usluge koje nude banke, državne institucije i policijske snage, ali i industrija onlajn igara. Dok sajt nije ugašen, registrovani korisnici mogli su na njemu da za određenu novčanu naknadu naruče napad na željeni portal ili servis. Ova usluga navodno je koštala od samo 15 evra mesečno, do 999 američkih dolara za takozvani VIP paket.

Iako je ovo hapšenje bilo jedno od najvećih za visokotehnološki kriminal na našim prostorima, ono se u svetskim okvirima ne bi preterano isticalo. Širom planete, banke i njihovi klijenti su sve češće mete hakera koji su, uglavnom, veoma mladi i bez formalnog informatičkog obrazovanja. Proizvođač poznatog Norton antivirusa objavio je da su samo u 2017. godini, hakeri od 978 miliona ljudi ukrali ukupno 172 milijarde dolara. Prosečan gubitak po osobi bio je 175 dolara, što je velika brojka ako se uporedi sa periodom od pre nekoliko godina, ali ne i u poređenju sa organizovanijim napadima na finansijske i državne institucije.

Bankari su miljenici i IT stručnjaka

Britanska osiguravajuća kuća Lloyd’s procenjuje da sajber napadi koštaju globalnu privredu 400 milijardi dolara godišnje, i upozorava da je upravo finansijski sektor najčešća meta hakera. Najveće američke banke iz tog razloga povećavaju ulaganja u zaštitu svojih IT sistema – 2014. godine, banka J.P Morgan Chase je u odbranu od sajber napada uložila 250 miliona dolara, dok je 2016. ta cifra narasla na oko 500 miliona. I druge banke su sledile njen primer, te je u 2015. godini američko tržište rešenja za sajber bezbednost u finansijskom sektoru naraslo na 9,5 milijardi dolara. Stručnjaci procenjuju da će ovo biti najbržerastuće tržište zaštite na internetu (ako se izuzme javna uprava) i da će u periodu od 2015. do 2020. godine premašiti vrednost od 77 milijardi dolara.

Ovu prognozu potvrđuju i prošlogodišnja istraživanja. Prema osiguravajućoj kući American International Group (AIG), 2017. godina bila je rekordna po učestalosti sajber napada. Podaci AIG-a potvrđuju da je meta napada najčešće bio finansijski sektor, mada je njegov udeo u ukupnim napadima smanjen sa 23 odsto u 2016. na 18 odsto protekle godine. To, nažalost, ne znači da se broj napada smanjio, već da se povećao i u drugim sektorima, naročito u energetici i saobraćaju. Osim basnoslovnih cifara koje se pominju u vezi sa sajber kriminalom i zaštitom od njega, iznenađuje i podatak da su njegovi počinioci sve mlađi.

 

 

Finansije Top 2017/18

Pročitajte i ovo...