Home Vesti Kako preuzeti penziju tokom vanrednog stanja?

Kako preuzeti penziju tokom vanrednog stanja?

by bifadmin

Isplata penzija usled vanrednog stanja biće omogućena uz posebno punomoćje drugom licu ili će ih putem dostave slati banke na naznačene adrese.

Isplata penzija drugom licu uz punomoćje (ovlašćenje)

Građani koji nisu nikoga ovlastili za podizanje penzija, to mogu od 24. marta da urade posebnim punomoćjem za lice koje će to učiniti umesto njih.

Primer punomoćja (ovlašćenja) objavila je Narodna banka Srbije. Međutim ono se može sastaviti i u slobodnoj formi. Treba samo navesti lične podatke penzionera i lica koje se ovlašćuje, broj tekućeg računa, naziv banke i iznos koji se isplaćuje. Punomoćje mora biti potpisano.

Ovo punomoćje je jednokratno. Ne mora biti overeno kod nadležnog organa. Banka može telefonom proveriti sa korisnikom njegovu autentičnost.

Iznos penzije koji će biti podignut biće unapred definisan. Prilikom podizanja naznačenog iznosa penzije, osoba koju je penzioner ovlastio mora kod sebe imati svoju i ličnu kartu penzionera za koga podiže penziju.

Izdavanje ovlašćenja mora se obaviti beskontaktno. Dakle, održavajte bezbednu distancu od dva metra i nakon dostave penzije izvršite dezinfikovanje ruku.

Isplata penzija na kućnu adresu

Svi penzioneri koji ne ovlaste drugo lice za podizanje penzije, treba da pozovu kontakt-telefon banke u kojoj imaju otvoren račun. Oni će banci navesti adresu i iznos koji žele da im se dostavi. JP Pošta Srbije će im po hitnoj proceduri uručiti penzije.

Korisnik nakon isplaćene penzije potpisuje nalog u tri primerka. Jedan zadržava korisnik, drugi Pošta Srbije, a treći ide banci.

Kompletne troškove dostave snosiće Republika Srbija. Dakle, penzioneri neće imati dodatne izdatke zbog novonastale situacije izazvane koronavirusom.

Vojska Srbije i MUP biće na raspolaganju Pošti Srbije tokom raspodele penzija.

Važno: Ovakav način isplate omogućen je samo zbog zabrane kretanja osoba starijih od 65 godina. Ako vanredno stanje i ova zabrana potraju, očekuje se da Vlada Srbije donese nove odluke o isplati penzija.

Izvor: Penzin

Pročitajte i ovo...

2 komentara

Slobodan Aleksic 27. marta 2020. - 21:53

Kako podici penziju koju korisnik prima na kucnu adresu putem poste a nalazi se u domu za stara lica.Jasno je za banke ali posta ovakva upustva ne prihvata.Kako resiti ovaj problem?

Odgovori

Ostavite komentar