Home VestiPolitika i društvo Pandemija: Da li je Švedska jedina u pravu, a svi ostali greše?

Pandemija: Da li je Švedska jedina u pravu, a svi ostali greše?

by bifadmin

Švedska je sada jedina preostala zemlja u Evropi koja nije uvela veoma restriktivna ograničenja u borbi protiv pandemije. Tamo čak pojedini lekari pozivaju građane da izađu na svež vazduh, jer je stalni boravak u kući – nezdrav. Ipak, komentari medija, društvenih mreža, ali i dela zdravstvenih stručnjaka, ukazuju na sve izraženije podele u javnosti. Ljudi se pitaju da li je ovakav pristup racionalan ili je uvod u tragediju koja je zadesila Italiju.

Švedske vlasti se i dalje drže drugačijeg pristupa u borbi protiv pandemije korona virusa u odnosu na celu Evropu, ali i dobar deo zemalja u svetu. U ovoj skandinavskoj državi još uvek su otvorene osnovne škole, restorani i barovi koji su tokom vikenda bili puni ljudi. Za razliku od, na primer, Nemačke, gde su dozvoljena okupljanja svega dvoje ljudi, u Švedskoj je zabranjeno da ih bude više od pet stotina.

Kada je reč o zabranama, Švedska je zatvorila granice za putnički saobraćaj, „osim u izuzetnim slučajevima“. Zatvorila je i srednje škole i fakultete, ali ne i osnovne škole. Obrazloženje je da su stariji građani najugorženiji, a ne deca. Zato švedske vlasti za sada samo preporučuju starijoj populaciji ali i ostalim rizičnim grupama „da preuzmu odgovornost“. To znači da ostanu kod kuće i izbegavaju društvene konktakte. Takođe, najavljuju da imaju plan za zatvaranje vrtića i osnovnih škola „ako bi se za tim ukazala potreba“.

Nezdravo je sedeti kod kuće

Uvedeno je i ograničenje u radu restorana i kafića u vidu mere da se poslužuje samo za stolovima, ali ne i za barovima, kako bi se smanjili kontakti među gostima. No, i pored navedenih ograničenja, u Stokholmu se život odvija uobičajenim tokom u poređenju sa ostatkom Evrope. Tokom najprometnijih časova ulice su krcate ljudima.

Šta više, Johan Giesecke, bivši epidemiolog švedskog Nacionalnog instituta za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti, a sadašnji savetnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO), čak je pozvao Šveđane da izađu i uživaju u prolećnom suncu. „Povedite prijatelja i hodajte na metar udaljenosti. Nemojte grliti komšije. Ponesite termofor i sedite na klupu. Nezdravo je sedeti kod kuće“, rekao je za državnu televiziju SVT.

Šta je dokazano, a šta nije

Ipak, nisu svi građani u Švedskoj oduševljeni ovakvim stavom vlasti u svojoj zemlji. To pokazuje sve veći broj komentara u lokalnim medijima i na društvenim mrežama. U apelima su glasni i pojedini zdravstveni stručnjaci koji upozoravaju da i Velika Britanija, na koju se vlasti u Švedskoj pozivaju, napušta ovakav pristup i pooštrava mere. Oni kažu da bi ovakve zakasnele rekcije mogle biti uvod u tragediju koja je zadesila Italiju.

Švedska vlada na ovakva upozorenja odgovara da postupa prema preporukama Agencije za javno zdravstvo i da je spremna da primeni i druge mere „onog trenutka kada Agencija to zatraži“.

Uprkos tome što pritisak na vlasti i nadležne u zdravstvu raste, oni odbijaju da uvedu drastične mere. Tvrde da do sada nije dokazano da su dovoljno delotvorne. Ali je zato već očigledno da imaju prevelike posledice po društvo i ekonomiju.

Do sada je u Švedskoj, koja broji oko deset miliona stanovnika, potvrđeno 2.272 slučaja zaraženih virusom korona, od kojih je 36 osoba preminulo.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar