Home Vesti Kome je napravljena najveća šteta odlukom SA da pusti još nafte na tržište?

Kome je napravljena najveća šteta odlukom SA da pusti još nafte na tržište?

by bifadmin

Jutros je trgovanje na svetskim tržištima započeto padom cene nafte od skoro 30 odsto, posle vesti da Saudijska Arabija neće smanjiti proizvodnju ovog energenta već će samo korigovati njegovu cenu. Ova zemlja zapravo planira da poveća proizvodnju nafte (sa 9,7 miliona barela na preko 10 miliona barela dnevno), a da snizi samo njenu cenu.

Da podsetimo, zbog pada tražnje za naftom OPEK je doneo odluku da smanji proizvodnju, a očekivalo se da će to učiniti i ostali veliki proizvođači, pre svega Rusija.

Izgleda, pak, da ova zemlja nije želela da napravi dogovor o smanjenju količine nafte kojom snabdeva svetsko tržište. Međutim, to nije bila jedina loša vest ovog vikenda. Posle ove objavljena je i vest o odluci Saudijske Arabije, koja je izazvala takav pad cene ove sirovine kakav nije viđen još od 1991. godine tokom rata u Persijskom zalivu.

Nisu pomogli ni apeli stručnjaka na sve proizvođače nafte da se ponašaju odgovorno. Šta više, čini se da se sprema jedan novi trgovinski rat i to, možda, čak i unapred osmišljen.

Naime, zanimljivo je da je prošle godine Saudijska Arabija naručila istraživanje ko ima najveće troškova pri proizvodnji nafte, i da rezultati ne idu u korist Venecuele, Kine i Rusije, koje na veoma skup način proizvode ovaj energent.

Drugim rečima, na te zemlje bi mogao veoma loše uticati ovaj nagli pad cena nafte, pogotovo ako se nastavi. Pojedini analitičari čak tvrde da zvanični Rijad ovim potezom planira da kazni Rusiju jer prošle sedmice nije podržala predlog OPEK-a o smanjenju dnevne proizvodnje.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar