Home VestiEkonomija OPEK smanjuje proizvodnju nafte, ali možda ni to neće biti dovoljno

OPEK smanjuje proizvodnju nafte, ali možda ni to neće biti dovoljno

by bifadmin

Iako se kod nas tek pojavio, korona virus je širom sveta već uspeo da napravi veliku štetu – i po ljudske sudbine, jer do sada je odneo skoro 3.300 života, i po globalnu ekonomiju koja je počela ozbiljno da usporava.

Sektor proizvodnje nafte je veoma pogođen novom zdravstvenom krizom pa se OPEK nada da će smanjenjem ponude za 1,5 miliona barela dnevno nekako održati cenovni nivo ovog energenta. Svet se naime suočava sa enormnim padom tražnje za naftom, kakav je do sada retko viđan.

Zato je Organizacija zemalja izvoznica nafte odlučila da će njenih 13 članica smanjiti proizvodnju za ukupno milion barela dnevno, i zamolila je druge velike proizvođače, uključujući i Rusiju, da redukuju proizvodnju za još pola miliona barela. Još se čeka da Rusija potpiše ovaj dogovor.

Navodno će se nafta proizvoditi smanjenim intenzitetom cele ove godine.

No, uprkos smanjenju količina nafte na tržištu, analitičari Goldman Saksa predviđaju da će ponuda u drugom kvartalu ove godine opet biti veća od potražnje, što bi moglo dodatno da snizi cene ovog energenta. Oni očekuju da će kvalitetna brent nafta u aprilu koštati samo 45 dolara po barelu.

Da podsetimo, OPEK je morao da smanji proizvodnju nafte zbog pada njene cene. Razlog za taj pad je bilo smanjenje potražnje, posebno u Kini koja je njen veliki potrošač a ujedno i jedna od zemalja koje su najteže pogođene korona virusom. Čak ni sada, uprkos svim sprovedenim i najavljenim merama OPEK-a, situacija nije ružičasta – cena brent nafte je danas je ispod 50 dolara (49,51$).

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar