Home VestiEkonomija Najstarija švedska banka Svedbank je pod istragom zbog pranja para

Najstarija švedska banka Svedbank je pod istragom zbog pranja para

by bifadmin

Najstarija švedska banka Svedbank je pod švedsko-estonskom istragom zbog skandala u vezi s pranjem novca preko Baltika.

Procenjeni iznos opranog novca je oko 135 milijardi dolara, a banka se suočava i s potencijalnim kaznama zbog kršenja američkih sankcija prema Rusiji.

U pitanju je više od 500 transakcija vrednih 4,8 miliona dolara, povezanih s platama i poslovanjem jednog broda na Krimu, koje su išle preko poslovnica u Estoniji, Litvaniji i Letoniji od 2014. godine, prenosi portal Novac.

U drugoj skandinavskoj banci, Danske bank, čiji je slučaj s pranjem novca izbio pre skandala Svedbanke (istražuje se čak 200 milijardi dolara potencijalno sumnjivih transakcija iz Rusije i drugih država nastalih nakon raspada SSSR-a), za sada nema indikacija o kršenju američkih sankcija.

Jens Henrikson, glavni izvršni direktor Svedbanke, koji je preuzeo tu funkciju u jesen 2019. kako bi stabilizovao banku, do sada je pokrenuo 152 inicijative kako bi se poboljšale politike usmerene protiv pranja novca i borbe protiv finansijskog kriminala.

Kaže da je za utehu to što je otkriven relativno mali iznos kojim su prekršene američke sankcije.

Deonice ove najveće banke na Baltiku, za godinu od izbijanja skandala pale su za trećinu. Švedski regulator bi sledeće nedelje trebalo da podnese izveštaj o kontroli pranja novca u banci. Kako se piše, pranje novca ruskih oligarha i kriminalaca preko ove dve banke – trajalo je više od deset godina.

Svedbank je u istrazi protiv pranja novca angažovala advokatsku firmu Klifor šens, a o transakcijama, kojima su verovatno prekršene i američke sankcije prema Rusiji, banka će podneti izveštaj posebnom odeljenju pri američkom ministarstvu finansija.

Izvor: Investitor.me

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar