Home Vesti Pandemija značajno smanjila zagađenje vazduha

Pandemija značajno smanjila zagađenje vazduha

by bifadmin

Satelitski snimci Evropske svemirske agencije ( ESA) pokazuju nagli pad zagađenja vazduha širom sveta. Ovakav trend je posledica uvođenja karantina i drugih restriktivnih mera u borbi protiv pandemije u mnogim zemljama. Stručnjaci kažu da je ovo najveće smanjenje emisija industrijskog zagađanja za tako kratko vreme od kako se vrše merenja.

Pandemija virusa korona izazvala je obustavljanje industrijskih aktivnosti. To je dovelo do privremenog pada nivoa zagađenja vazduha širom sveta, pokazali su satelitski snimci Evropske svemirske agencije.

Snimci satelita Sentinel-5P Evropske svemirske agencije (ESA) pokazuju da su tokom proteklih šest nedelja nivoi azotdioksida (NO2) iznad gradova i industrijskih područja u Aziji i Evropi znatno niži nego u istom periodu prošle godine.

Azotdioksid proizvode automobilski motori, fabrike i drugi industrijski procesi. Smatra se da on dovodi do pogoršanja bolesti respiratornog sistema, kao što je astma. Iako sam po sebi ne spada u gasove koji doprinose efektu staklene bašte, ovaj zagađivač vodi poreklo od istih aktivnosti i industrijskih sektora koji su odgovorni za veliki deo svetske emisije ugljenika i koji pospešuju globalno zagrevanje.

Stručnjaci kažu da je ovo najveće smanjenje emisija industrijskog zagađenja za tako kratko vreme od kako se vrše merenja.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar