Home VestiEkonomija Proizvodnja dezinfekcionih sredstava umesto viskija i votke

Proizvodnja dezinfekcionih sredstava umesto viskija i votke

by bifadmin

Destilerije širom SAD preorijentisale su se na proizvodnju dezinfekcionih sredstava. Pojedine čak ustupaju ove proizvode besplatno, uprkos gubicima u proizvodnji.

Proizvođači alkoholnih pića sada se okreću proizvodnji dezinfikacionih sredstava, koristeći velike zalihe alkohola ili privremeno obustavljajući proizvodnju svojih pića.

Američka Kancelarija za oporezivanje i trgovinu alkoholom i duvanom je izuzela proizvođače alkoholnih pića iz obaveze da dobiju ovlašćenje koje je obično potrebno za proizvodnju sredstava za dezinfekciju ruku. Uprava za hranu i lekove, koja reguliše proizvodnju sredstava za sanitizaciju, saopštila je prošle nedelje da neće preduzimati mere protiv kompanija koje proizvode sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola.

Pored proizvođača viskija, votke i drugih žestog pića, proizvodnji sredstava za dezinfekciju ruku su se neočekivano pridružile i neke druge kompanije. U ovu akciju se uključila i Larouz (LaRose) koja proizvodi igračke, ali i bojice i lekove za decu.

Proizvođači pića kažu da imaju opremu, znanje i ljude za proizvodnju dezinfekcionih sredstava. Pojedine destilerije ustupaju ta sredstva neprofitnim organizacijama. Neke ih i same dele besplatno u zajednici u kojoj posluju, uprkos gubicima koje trpe u proizvodnji žestokih pića zbog zatvaranja restorana i kafića.

Prva ispitivanja tržišta nagoveštavaju da tri četvrtine od oko 2.000 američkih kraft destilerija razmatra pravljenje sredstva za dezinfekciju ruku. Cilj je pomoći zdravstvenim radnicima, policiji i široj javnosti. Destilerije koje su se odlučile na takav korak slede uputstva Svetske zdravstvene organizacije. Ali, kako pišu američki mediji, sada se pojavio novi problem – nestašica plastičnih boca na tržištu za pakovanje sredstava za dezinfekciju, za kojima je takođe višetruko porasla potražnja.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar