Home Promo 5+1 razloga zbog kojih je kofein zapravo koristan – evo i šta nauka kaže

5+1 razloga zbog kojih je kofein zapravo koristan – evo i šta nauka kaže

by bifadmin

Možemo ga konzumirati u energetskim napicima, kafi, čaju ili energetskim kafama koje postaju sve popularnije, dok mnogi od nas jednostavno ne mogu započeti dan bez kofeina. Već hiljadu godina je poznato da ima sposobnost da vas održi budnim, ali malo nas zna koje prednosti mogu imati pića koja sadrže kofein. Hajde da vidimo koje su to manje poznate prednosti kofeina, a koje nauka potvrđuje.

 Osvežava i ubrzava rad mozga

Kao rezultat uticaja koji ima na moždanu koru, kofein poboljšava proces razmišljanja, kognitivne funkcije, kao i veštine asocijacije. Pored toga, blokira efekte adenozina u mozgu, jedinjenja koja utiču na smanjenje aktivnosti i budnosti, tako da blokirajući adenozin, kofein proizvodi efekat snabdevanja energijom .

Može vam pomoći u gubljenju kilograma

Povremena konzumacija povećava rad metabolizam za 5-25%. Kofein se zapravo nalazi u svim preparatima za sagorevanje masti. Pomaže telu da proizvede više toplote što znači da troši i više energije.

Povećava fizičku izdržljivost

Pića koja sadrže kofein, bilo da je to kafa, energetska pića, ledena kafa u ambalaži ili čaj, svi ovi napici podižu nivo adrenalina u krvi pripremajući mišiće za akciju, krvne žile se šire, otkucaji srca se povećavaju i moždana funkcija postaje znatno intenzivnija.

Smanjuje rizik od depresije

Prema studiji medicinskog časopisa JAMA Internal Medicine u kojoj je učestvovalo 50 hiljada žena, utvrđeno je da samo 120 mg kofeina nedeljno može smanjiti šansu za razvoj depresije za 15%. Svakodnevna konzumacija 240-360 mg smanjuje rizik za 20%.

Ublažava osećaj bola

Kofein pojačava efekte lekova protiv bolova, što znači da vam je potrebna manja doza da biste postigli iste rezultate.

Može uticati na poboljšani rad pluća

Kofein proširuje bronhije u plućima i na taj način omogućava povećan protok vazduha u pluća i iz njih. Kada se kofein preradi u telu, stvara se nus proizvod teofilin, supstanca koja se uobičajeno koristi u lekovima protiv astme. To znači da mala šoljica kafe ili napitak sa visokim sadržajem kofeina može povećati funkciju pluća, međutim, to ne čini zamenu za lekove protiv astme i dalje treba izbegavati prekomernu konzumaciju kofeina.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar