Home VestiPolitika i društvo Budžetske subvencije duplirane osim za kulturu

Budžetske subvencije duplirane osim za kulturu

by bifadmin

Budžetske subvencije, od kojih najveći deo za otklanjanje štetnih posledica COVID-19, su više nego duplirane rebalansom budžeta, a jedina oblast kojoj su subvencije smanjene je kultura i to za petinu, pokazala je analiza Parlamentarne budžetske kancelarije.

Prema njihovoj analizi vladine uredbe o rebalansu budžeta za 2020. godinu, ukupne budžetske subvencije porašće za 107,6 milijardi dinara (915 miliona €) na 203 milijarde dinara. Ovo je povećanje od 112 odsto.

Najveće subvencije ide Ministarstvu privrede

Najveći deo subvencija (97,3 miljardi dinara) ide Ministarstvu privrede u okviru programa prevencije posledica nastalih usled pandemije. Podsećamo, ovaj novac je predviđen za podršku malim i srednjim preduzećima u vidu isplate tri minimalne zarade ali i velikim firmama, dok je jedan deo predviđen za kreditnu podršku privatnim preduzetnicima kroz Fond za razvoj i komercijalne banke.

Nova subvencija je subvencije poljoprivrednim gazdinstvima, i to 1,45 mlrd za subvencionisanje dela kamate na kredite (preko Fonda za podsticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje) i 1,15 mlrd na ime jednokratne bespovratne pomoći preko Uprave za agrarna plaćanja.

Nova subvencija koja nije u vezi sa prevencijom i ublažavanjem posledica nastalih usled bolesti COVID- 19 – reč je o subvenciji Zelenog fonda Srbije za kupovinu ekološki prihvatljivih vozila, u iznosu od 0,12 mlrd dinara.

Značajno su povećane subvencije za puteve (152%), te subvencije za turizam (147%). U analizi se navodi da je subvencija za puteve je zapravo subvencija za drumski saobraćaj.

U oblasti turizma se planira program raspodele vaučera za intenziviranje korišćenja turističke ponude (1,5 milijardi din), dok su sredstva za “Turističku organizaciju Srbije” smanjena.

Najmanje kulturi

Na udaru je kultura, koja sada dobija 1,6 umesto 2,1 miijarde dinara planiranih prvobitnim budžetom za 2020.

Ako se gleda u okviru pojedinih razdela, došlo je do preraspodela i smanjenja nekih subvencija.

Na primer, za razvoj preduzetništva su smanjene za 1,0 mlrd (isplaćuje ih Min. privrede); Za mere ruralnog razvoja smanjene su za 0,9 mlrd (isplaćuje ih Uprava za agrarna plaćanja); Za ponovnu upotrebu i korišćenje otpada smanjene su za 0,9 mlrd (isplaćuje ih Zeleni fond Srbije); Subvencije Uprave za veterinu (u vezi sa zaštitom zdravlja životinja i bezbednošću hrane životinjskog porekla i hrane za životinje) smanjene su za gotovo 0,6 mlrd; Subvencija RTS-u za finansiranje osnovne delatnosti je smanjena za gotovo 0,5 mlrd;

Smanjene su subvencije koje se isplaćuju sa razdela Min. rudarstva, i to za JP „Resavica“ smanjenje za 0,4 mlrd i za zaštitu energetski ugroženog kupca smanjenje za 0,3 mlrd;

Subvencije u poljoprivredi u okviru IPARD-a smanjene su za 0,3 mlrd;

o Subvencije za profesionalnu rehabilitaciju osoba sa invaliditetom smanjene su za 0,25 mlrd; Subvencije za Fond za inovacionu delatnost i Fond za nauku smanjene su za po 0,1 mlrd;

Kako se navodi u analizi Budžetske kancelarije, određene subvencije koje su bile utvrđene Zakonom o budžetu za 2020. na razdelu Min. trgovine, turizma i telekomunikacija nisu predviđene Uredbom o izmenama budžeta. Reč je o subvenciji za obnovu FM mreže za emitovanje radio programa RTS i RTV i za uspostavljanje inicijalne mreže za digitalno emitovanje radio programa u DAB+ tehnologiji (smanjenje po ovom osnovu iznosi 0,3 mlrd), i manji iznos koji je bio opredeljen za projekte promocije, edukacije i treninga u turizmu.

Izvor: Nova ekonomija

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar