Home Vesti Američki pravnici savetuju advokate da ne koriste pandemiju za neosnovane tužbe

Američki pravnici savetuju advokate da ne koriste pandemiju za neosnovane tužbe

by bifadmin

“Kina bi mogla biti tužena za štetu od 6,5 biliona dolara koju je nanela svetskoj ekonomiji”. Ovu informaciju objavio je londonski desničarski think-thank The Henry Jackson Society. Pomenuta suma izračunata je sabiranjem troškova koje su zbog koronavirusa imale članice G7. Pojedini mediji su se “upecali” na ovu vest i već počeli da preračunavaju koliko bi koja država mogla izvući novca.

I zaista, istina je da su u SAD već podnete dve privatne tužbe protiv Kine iz koje je epidemija i krenula. Međutim, obe su pisane gotovo istim rečnikom i obe ne preciziraju kakvu odštetu traže. U njima se pominju “biološko oružje” i slične potpuno nedokazane tvrdnje.

Američki pravnici upozoravaju da se advokati sada utrkuju ko će pre podneti tužbe ovog tipa. Ali, kako kažu, oni namerno ili nenamerno zaobilaze Zakon o suverenom imunitetu stranih država, koji onemogućava ovakve tužbe. Naime, prema pomenutom zakonu druge države imaju imunitet kada su u pitanju tužbe američkih građana protiv njih. Osim u izuzetnim okolnostima, koje za ove tužbe ne važe.

Urednici sajta Just security kažu da bi “bilo koji student prava koji poznaje međunarodno pravo letimičnim pregledom mogao utvrditi da ovde nema osnova za tužbu”. Bar ne pred američkim sudovima. Oni kritikuju advokate jer će ovim potezom naneti više štete društvu nego koristi. Dodaju da je sasvim ljudski u teškim okolnostima tražiti krivca ali da u ovom slučaju to može biti kontraproduktivno. Posebno ako se ima u vidu bujanje rasizma usled optuživanja Kineza za pandemiju.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar