Home VestiEkonomija Apoteke poštuju propisanu cenu maski i rukavica

Apoteke poštuju propisanu cenu maski i rukavica

by bifadmin

Tržišna inspekcija obavila je 680 vanrednih inspekcijskih kontrola u apotekama. Inspektori su utvrdli da nije bilo kršenja vladine uredbe kojom je cena maski ograničena na 120 dinara, a cena rukavica na 40 dinara po komadu.

Načelnik u Sektoru tržišne inspekcije Mirjana Damjanović kaže za Tanjug da je Uredbom o ograničavanju maloprodajne cene zaštitnih sredstava za vreme vanrednog stanja, nastalog usled bolesti COVID-19, regulisano da apoteka može da prodaje maksimalno 20 komada rukavica po potrošaču, a njihova maloprodajna cena ne sme da pređe 40 dinara po komadu.

Uredbom je ograničena i cena zaštitnih maski na maksimalnih 120 dinara.

Ona podseća da se Uredba odnosi isključivo na zaštitnu opremu koju distribuira Republički fond za zdravstveno osiguranje privrednim subjektima u cilju „blagovremenog i ravnomernog snabdevanja tržišta“.

„Od početka primene ove Uredbe tržišni inspektori su obavili 680 vanrednih inspekcijskih nadzora u apotekama i ni u jednom slučaju nismo utvrdili povredu propisa. Ravnomerno snabdevanje apoteka ovom robom doprinelo je osetnom smanjenju žalbi građana na nedostupnost i cene maski i rukavica“, kaže Damjanović.

Ograničene marže

Ističe da postoji i Odluka o ograničenju visine cena i marži osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme, koja se odnosi na rukavice koje ne distribuira RFZO. Tom odlukom je propisano da kod prodaje rukavica, gumenih, hirurških i ostalih, marža trgovca u veleprodaji i maloprodaji ne sme da prelazi nivo koji je obračunavan na dan 5. mart 2020. godine.

Dodaje da inspekcija nije utvrdila nijedan prekršaj ni prilikom formiranja cena zaštitnih rukavica.

Izvor: Tanjug

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar