Home Vesti Francuska vlada pomaže Er Fransu sa sedam milijardi evra

Francuska vlada pomaže Er Fransu sa sedam milijardi evra

by bifadmin

Posle odluke SAD da svojim avio-kompanijama pomogne sa 25 milijardi dolara, sličnu meru najavila je i Francuska. Ona će izdvojiti sedam milijardi evra pomoći za avio-kompaniju Er Frans čija je flota uglavnom prizemljena zbog zabrane putovanja usled pandemije korona virusa.

Ministar finansija Francuske Bruno Le Mer rekao je da će vlada „za spas nacionalne aviokompanije“ izdvojiti četiri milijarde evra u vidu garancija za kredit i tri milijarde evra direktnih pozajmica.

Vlada od kompanije Er Frans traži da poštuje uslove profitabilnosti i posluje „ekološki održivije“. Odnosno da smanji zagađenje.

On je naveo da vlada ne razmatra mogućnost nacionalizacije te aviokompanije.

Dodao je da vlada razmatra davanje pomoći i proizvođaču automobila Reno, u vidu garancije za kredit od pet milijardi evra.

Holandska vlada je takođe saopštila da će nacionalnoj aviokompaniji KLM, koja je partner Er Fransu, pomoći sa između dve i četiri milijarde evra.

Ministar finansija Holandije Vopke Hukstra rekao je da će i to biti u obliku kreditnih garancija i zajmova za KLM, čija većina aviona ne leti od izbijanja pandemije korona virusa.

Izvor: Beta

Foto: b1-foto, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar