Home VestiEkonomija I mala i mikro preduzeća predlažu ekonomske mere

I mala i mikro preduzeća predlažu ekonomske mere

by bifadmin

Oko 85 odsto mikro i malih preduzeća u Srbiji procenjuje da će pandemija imati negativan uticaj na njihovo poslovanje. Ovo je samo deo rezultata istraživanja o posledicama pandemije koje su predstavili Smart kolektiv i Forum za odgovorno poslovanje.

Smanjenje potražnje za svojim proizvodima i uslugama tokom i nakon trajanja pandemije očekuje 80 odsto anketiranih. Oko 30 odsto njih smatra da će posledica pandemije biti i smanjenje broja zaposlenih.

Više od 70 odsto preduzeća očekuje da ekonomske posledice pandemije na svoje poslovanje šest meseci i duže, pokazalo je istraživanje, sprovedeno od 25. do 29. marta.

Više od 48 odsto preduzeća procenjuje da ove izazove neće moći da prevaziđe bez dodatne podrške.

Kakvu pomoć očekuju mali privrednici

Preduzetnici su, pored državnih mera koje su najavljene, dali i neke svoje predloge kako bi im se moglo olakšati poslovanje. Među tim predlozima je i davanje prednosti robi malih domaćih proizvođača u odnosu na uvoznu robu. Takođe, smatraju oni, potrebna im je i podrška u promociji i marketingu. Ne bi škodilo ni skraćenje valuta plaćanja, uključivanje u prodajne lance i „besplatno ulistavanje“ mikro i malih preduzeća iz Srbije. Oni predlažu i odlaganje rokova plaćanja računa i mogućnost plaćanja na rate.

Malim i mikro preduzećima potrebni su i finansijsko savetovanje i pomoć u pronalaženju novih klijenata.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar