Home VestiEkonomija Izlazak iz vanrednog stanja: kud koji, mili moji

Izlazak iz vanrednog stanja: kud koji, mili moji

by bifadmin

Zvanični Brisel opominje članice Unije da se pokazalo veoma lošim to što su svaka za sebe donosile odluke u borbi protiv koronavirusa. Sada se isto ponašaju u donošenju odluka o izlasku iz vanrednog stanja. Ekonomija jeste jako ugrožena, ali se mora imati zajednička strategija, pozivaju u Evropskoj komisiji. Pogotovo što će verovatno doći do novog talasa epidemije.

Evropska komisija pozvala je zemlje članice da se usaglase oko ublažavanja vanrednih mera. Zvanični Brisel je upozorio da bi neuspešna koordinacija mogla da dovede do novih talasa epidemije koronavirusa zbog „negativnog efekta prelivanja“.
Nekoliko zemalja EU saopštilo je planove ili je već počelo sa ublažavanjem ograničenja koje su uvele radi zaustavljanja pandemije, usled pritiska da se oživi ugrožena privreda.

Komisija, koja nije ovlašćena da određuje zdravstvene mere u 27 članica, pozivala je u više navrata na zajednički pristup. Zvanični Brisel opimnje članice Unije da se pokazalo veoma lošim to što su svaka za sebe donosile odluke u borbi protiv koronavirusa, a sada se isto ponašaju u donošenju odluka o izlasku iz vanrednog stanja.

Između čekića i nakovnja

„Vreme je da se razvije dobro koordinisana strategija izlaska iz vanrednog stanja u EU“, navodi se u dokumentu, sa preporukama za koje se očekuje da budu usvojene tokom ove nedelje.

U preporukama se ističe da bi mere ograničenja trebalo da budu ublažene tek kada se značajno smanji širenje zaraze u dužem periodu. Takođe, važno je da to bude vreme i kada će kapacitet u bolnicama biti dovoljan da se kontroliše novi talas epidemije, koji će najverovatnije uslediti.

Međutim, vlade članica EU su pod pritiskom da ublaže mere, jer je očigledan katastrofalan uticaj aktuelne pandemije na globalnu ekonomiju. Komisija je iznela prognozu da će se proizvodnja u evrozoni ove godine smanjiti za 10 odsto.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar