Home Vesti Jugoslovenski dom oživeo preko društvenih mreža

Jugoslovenski dom oživeo preko društvenih mreža

by bifadmin

Poziv Muzeja Jugoslavije građanima da zajedno sa njima naprave virtuelnu izložbu predmeta iz jugoslovenskog perioda, naišao je na neočekivan odziv. Pristigle su fotografije iz svih nekadašnjih jugoslovenskih republika. Na njima su prikazni brojni predmeti koji su se svakodnevno koristili u SFRJ, a koje bivši Jugosloveni i dalje imaju u svojim domovima.

Muzej Jugoslavije u Beogradu je organizovao virtuelnu izložbu predmeta iz jugoslovenskog perioda pod nazivom #YUDOM. Kustosi su pozvali sve građene koji i dalje u svom domu imaju neke od predmeta korišćenih u nekadašnjoj SFRJ da ih slikaju i pošalju Muzeju preko društvenih mreža.

To mogu biti najraznovrsniji predmeti kao što su limena kutija „Ce kafe“ u kojoj je stajala vegeta, bela šolja sa plavom bordurom, „Iskrin“ telefon, dedine značke iz preduzeća, mamine espadrile kupljene u Trstu….
Odziv građana je prevazišao očekivanja, saopštavaju iz Muzeja. Prema rečima kustoskinje Sare Sopić, organizatorima izložbe svakodnevno stiže veliki broj poruka i fotografija koje su veoma kretaivno snimljene.
Zanimljivo je da fotografije šalju ljudi iz svih nekadašnjih jugoslovenskih republika, a izložba pokazuje da su bivši Jugosloveni koristili mnogo istih stvari, uređaja, pa i prehrambenih proizvoda. Pristižu fotografije odevnih predmeta, plakata, znački, posuđa, starih televizora i brojnih tehničkih uređaja iz svakodnevne upotrebe.

Socijalistički telefon u muzeju u Njujorku

Organizatori izložbe objavljuju sve poslate fotografije, a sam Muzej je doprineo ovoj akciji predstavljajući brojne upotrebne stvari iz tog perida koje ima u svojoj kolekciji. Mnogi od njih su i međunarodno prepoznatljivi, poput višestruko nagrađivanog dizajna telefona ETA Davora Savnika za fabriku „Iskra“, koji je čak i uvršten u kolekciju Muzeja moderne umetnosti u Njujorku.
Deo predmeta koje su izabrali za ovu virtuelnu izložbu nisu izloženi u okviru stalne postavke i publika će sada moći da ih vidi po prvi put.
Svi koji su zainteresovani da se uključe i kreiranje izložbe mogu da podele svoje fotografije jugoslovenskog nasleđa koristeći #YUDOM. Pri tom treba da označe (taguju) Muzej Jugoslavije:
Facebook: MuzejJugoslavijeBeograd
Instagram: muzej_jugoslavije,
Twitter: MuzejYU

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar