Home Vesti JUTA: Rezervisani turistički aranžmani moći će da se iskoriste do 31. decembra 2021.godine

JUTA: Rezervisani turistički aranžmani moći će da se iskoriste do 31. decembra 2021.godine

by bifadmin

Turistički aranžmani koje su građani Srbije rezervisali u inostranstvu moći će da se iskoriste do kraja decembra 2021. godine. To znači da će oni moći da se zamene za slična putovanja ili da se zatraži povraćaj novca od 1. januara 2022. godine, rekao je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić.

„Građani koji su rezervisali aranžmane potpisaće ugovor sa agencijama i dobiti vrednosne vaučere pomoću kojih će ostvariti ova svoja prava“, rekao je Seničić.

Dodao je da uredba, koja će Vlada uskoro doneti, predviđa da vrednosni vaučera za ceo iznos aranžmana bude osiguran polisom osiguravajuće kuće, bez obzira da li je isplaćen do kraja ako je plaćanje ugovoreno na mesečne rate.

Seničić je rekao da oni koji prekinu uplatu na rate „praktično raskidaju ugovor“ o aranžmanu, a agencija u tom slučaju naplaćuje troškove ugovaranja, pa se može desiti da putnik mora da doplati do tada isplaćenu sumu.

Agencije preuzimaju rizik

Do sada je, prema njegovim rečima, rezervisano 240.000 turističkih aranžmana. Od tog broja 10.000 se odnosi na Italiju kojoj je uplaćeno tri miliona evra.

Ukupna vrednost svih rezervisanih aranžmana je oko 150 miliona evra. Najveći deo od toga se odnosi na Grčku, Tursku i Egipat, a manji na Španiju, Italiju, Crnu Goru i Bugarsku.

Seničić je rekao da godišnje iz Srbije na Palma de Majorci letuje od 8.000 do 10.000 građana. Od 900.000 naših sugrađana, koliko se godišnje odmara u Grčkoj, 100.000 je u hotelima gde dan košta više od 100 evra.

Istakao je da zakoni o obligacionim odnosima i turizmu dozvoljavaju da agencije u situaciji više sile „podele“ rizik sa putnicima i naplate 50 odsto troškova. No, to bi izazvalo nezadovoljstvo putnika, a agencije bi bile na lošem glasu iz čega slede dalje posledice.

Agencije će, zbog toga, morati da ulože dodatni napor da putnicima koji žele da zamene aranžman nađu novi, a to prate i troškovi.

Seničić je rekao da je turistička privreda u teškoj situaciji i da će velike agencije uz smanjenje troškova, preko otpuštanja zaposlenih opstati, ali da manje neće preživeti.

„Turistička privreda pregovara sa državom o dodatnim merama podrške, pre svega isplatom minimalca za radnike do kraja godine“, rekao je on.

Izvor: Beta

Foto: poszarobert, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar