Home VestiIT i nauka Lažni Ilon Mask u vašem domu

Lažni Ilon Mask u vašem domu

by bifadmin

Učesnici jednog video razgovora doživeli su šok kada im se iz čista mira pridružio u ćaskanju milijarder Ilon Mask. Reč je o testiranju nove tehnologije za prikazivanje lažnih lica u realnom vremenu. Njen tvorac ima u svojoj video bazi mnoge poznate ličnosti, što žive što one koji su već odavno na drugom svetu. Zato, ako vam se u video ćaskanju odjednom pridruži Albert Ajnštajn, setite se da je slavni fizičar tvrdio da je vreme relativno.

Programer Ali Aliev nedavno je razvio „deepfake“ tehnologiju za stvaranje lažnih lica u realnom vremenu. Kako bi isprobao i testirao svoju metodu Aliev se pretvarao da je milijarder Ilon Mask.

Lažni milijarder je, „glavom i bradom“, banuo među grupu ljudi koji su učestvovali u video razgovoru preko aplikacije Zoom i pridružio im se u ćaskanju. Šokiranim sagovornicima je objasnio kako je slučajno zalutao na pogrešan internet video razgovor.

Aliev je izjavio da iako nije nije sklon šalama, ovoga puta je uživao u tome kako su se ponašali zbunjeni sagovornici. Mada njegova vizuelizacija Iliona Maska u realnom vremenu nije bila savršena zbog rezolucije i prekida u video renderiranju, očigledno je bila dovoljno uverljiva da zapanji učesnike razgovora.

Lažnjak zasnovan na naučnim istraživanjima

Aliev je svoju tehnologiju nazvao e Avatarify. Tehnologiju je razvio pomoću aplikacije otvorenog koda veštačke inteligencije „The First Order Motion Model For Image Animation“, koji su razvili istraživači sa Univerziteta u Trentu u Italiji. Avatarify je dovoljno snažna tehnologija koja se uz moćan računar može primeniti u realnom vremenu.

Aliev kaže kako ima bogatu arhivu slavnih ličnosti u svojoj bazi. Među njima su Barak Obama, Stiv Džobs, Kristijan Ronaldo, ali i Albert Ajnštajn, pa čak i Mona Liza i Hari Poter.

Zato, ako vam se u video ćaskanju odjednom pridruži Albert Ajnštajn, setite se da je čovek postao slavan upravo zato što je tvrdio da je vreme relativno.

Izvor: The Nex Web

Foto: analogicus, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar