Home VestiEkonomija Mali: Primena mera države počinje od ponedeljka

Mali: Primena mera države počinje od ponedeljka

by bifadmin

Ministar finansija Siniša Mali saopštio je da je Vlada Srbije usvojila tri uredbe kojima je određeno kako će privreda moći da koristi državnu pomoć. Realizacija mera vrednih 5,1 milijardu evra počinje od ponedeljka, 13. aprila.

Privatne firme moći će da koriste pomoć pod uslovom da od 15. marta 2020. godine, pa do dana stupanja na snagu uredbe, nisu smanjivale broj zaposlenih za više od 10 odsto.

Ne računaju se zaposleni koji su zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre tog datuma za period koji se završava od 15. marta 2020. godine, pa do stupanja na snagu te uredbe.

Pomoć će moći da koriste i preduzetnici koji su registrovali privremeni prestanak obavljanja delatnosti najranije 15. marta 2020. godine, odnosno na dan proglašenja vanrednog stanja. Isto važi i za udruženja i druge neprofitne organizacije, ukoliko nisu na spisku korisnika javnih sredstava.

Olakšice za preduzeća

Vladinom uredbom je odloženo plaćanje poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada do 4. aprila 2021. godine. Izmirenje te obaveze će početi od januara sledeće godine i to na najviše 24 mesečne rate, bez kamate.

Na uplate bespovratnog novca iz budžeta, odnosno minimalne zarade u iznosu od oko 30.000 dinara, mogu da računaju preduzetnik, preduzetnik paušalac, preduzetnik poljoprivrednik, preduzetnik drugo lice, pravna lica koja su razvrstana kao mikro, mala i srednja, precizirao je ministar.

Isplata će početi u maju i sledeće dve rate su u junu i julu.

Mali je kazao da će velika preduzeća imati pravo na bespovratna sredstva u iznosu od 50 odsto osnovne minimalne neto zarade za mart 2020. godine. I to za zaposlene kojima je rešenjem utvrđen prekid rada posle uvođenja vanrednog stanja.

Krediti za privredu

Predviđeno je i izdvajanje 24 milijarde dinara za odobravanje kredita preko Fonda za razvoj. Pravo na korišćenje tih sredstava imaće preduzetnici, zadruge, mikro, mala i srednja preduzeća koja su u većinskom privatnom ili zadružnom vlasništvu, uz uslov da obavljaju proizvodnu, uslužnu, trgovinsku i poljoprivrednu delatnost.

„Krediti za održavanje tekuće likvidnosti i nabavku obrtnih sredstava odobravaće se na rok otplate do 36 meseci, na grejs period do dvanaest meseci, po kamatnoj stopi od jedan odsto godišnje. Krediti će se odobravati i vraćati u dinarima“, kazao je on.

Minimalni iznos kredita koji mogu podići privredna društva je 1.000.000 dinara, a preduzetnici i zadruge 200.000 dinara.
Maksimalan iznos kredita može biti za preduzetnike i mikro pravna lica do 10.000.000 dinara, za mala pravna lica do 40.000.000 dinara i za srednja pravna lica do 120.000.000 dinara.

Osnovni uslov za realizaciju ovih kredita je zadržavanje broja zaposlenih na dan 16. marta 2020. godine, s tim da se kako do podnošenja zahteva tako i u toku korišćenja kredita prihvata odstupanje od 10 odsto od broja zaposlenih.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar