Home Vesti Meksička mafija se bavi – avokadom

Meksička mafija se bavi – avokadom

by bifadmin

Rast popularnosti avokada na početku zdravstvene krize koju je uzrokovao koronavirus, odgovarao je i mafijašima. Meksiko je inače najveći dobavljač ovog voća za SAD, gde tržište avokada vredi 2,4 milijarde dolara.

Zato će od pomame za ovim super-voćem profitirati i meksički mafijaši, koji se već godinama bave njime. Naime, 90 odsto avokada u ovoj zemlji se proizvodi u saveznoj državi Mičoakan, u kojoj četiri kartela sve vreme pokušavaju da se uvuku u ovaj biznis.

Meksiko je nekada u velikoj meri snabdevao američko tržište drogom. Međutim, u poslednjih 20 godina meksičke vlasti pokušavaju da suzbiju trgovinu narkoticima, što se loše odrazilo na poslovanje mafije.

Zato su morali da se preorijentišu na druge privredne aktivnosti. To uključuje i rudarstvo, poljoprivredu, javni prevoz pa čak i trgovinu tortiljama.

Krvavi ratovi zbog voća

Ipak, najpopularniji “legalni” biznis među mafijašima je onaj koji uključuje zeleno voće prebogato hranljivim materijama. Razlog za to je velika tražnja na svetskom nivou, dakle – veća šansa za zaradu.

No, mafijaši se ne bave zaista uzgojem avokada. Oni samo “posećuju” uzgajivače radi ubiranja reketa, koji se računa po broju hektara zasađenih avokadom ili po količini izvezenog voća. Oni koji ne uspeju da plate reket bivaju kidnapovani ili ubijeni. Pored te “poslovne aktivnosti”, zarađuje se i na druge načine. Avokado se krade “na veliko” – na dnevnom nivou nestaju bez traga bar četiri kamiona ovog voća.

S obzirom na činjenicu da je ovaj posao veoma unosan, sve više kartela želi da se bavi njime. Zato se, neretko, zbog avokada dešavaju i krvoprolića. U gradu Uruapan, koji je sedište uzgoja avokada, prošle godine je samo u jednom danu osvanulo 19 leševa na ulicama. Neki su čak i visili sa mosta, što je uobičajen metod zastrašivanja među “momcima sa asfalta”. Zato su meksičke vlasti morale tamo da pošalju specijalne policijske jedinice – nacionalnu gardu. U državi Mičoakan čak petoro ljudi dnevno nastrada u krvavim obračunima.

 

Fotografija: Pixabay

Autor: FoodieFactor

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar