Home VestiPolitika i društvo Nakon Pariza, tragovi koronavirusa i u vodovodu u Beču

Nakon Pariza, tragovi koronavirusa i u vodovodu u Beču

by bifadmin

Posle vesti da su u Parizu zatvoreni delovi vodovodone mreže zbog pronalaska tragova koronavirusa, sada ista vest stiže iz Beča. U Parizu su tragovi pronađeni u vodi koja se ne koristi za piće, a u Beču u otpadnoj vodi. Stručnjaci tvrde da do sada nije potvrđeno da virus može da se prenosi vodom. U Beču nisu pronađeni tragovi virusa, već njegovog genteskog materijala. Utvrđeno je da se taj materijal raspao u roku od 20 sati, koliko traje proces prečišćavanja vode.

Prošle nedelje, gradska vlada u Parizu je zatvorila delove vodovodne mreže. Ta odluka je doneta nakon što su pronađeni tragovi koronavirusa u vodi koja se koristi za pranje ulica i navodnjavanje gradskog zelenila. Istovremeno, vlasti su saopštile da je pijaća voda u gradu u potpunosti ispravna i sigurna.
Gradska laboratorija zadužena za kontrolu kvaliteta vode u Parizu otkrila je „majušne tragove“ na uzorcima sa četiri, od ukupno 27 tačaka vodovoda kojima teče voda koja se ne koristi za piće. Taj deo vodovoda je potpuno odvojen od sistema kojim prolazi pijaća voda. Gradske vlasti su privremeno obustavile protok tehničke vode na javnim mestima i zamenile ih dotokom pijaće vode.
Stručnjaci kažu da za sada nije poznato da li se Kovid-19 prenosi vodom. U američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, ali i drugi eksperti kažu da nema dokaza da se virusom može zaraziti putem digestivnog trakta.

Virus se raspada tokom prečišćavanja vode

Prethodnog vikenda objavljena je vest da su i naučnici Instituta za kvalitet vode pri Tehničkom fakultetu u Beču ustanovili tragove koronavirusa u otpadnoj vodi. Konkretno, u prilivu glavnog postrojenja za prečišćavanje.
Pri istraživanju se koristila metoda koja može da otkrije i najmanje tragove. Nije pronađen aktivan virus, već tragovi njegovog genetskog materijala. Na isteku u Dunavski kanal ovi tragovi više nisu bili prisutni. To znači da se genetski materijal virusa za vreme od 20 sati, koliko traje proces čišćenja, raspao ili se vezao za nakupljeni čvrsti otpad koji se spaljuje.

Otpadna voda kao sredstvo za identifikaciju zaraženih

Tim Tehničkog fakulteta sada planira da prvo detaljnije istraži vezu između pojave virusa u otpadnoj vodi i broja inficiranih u arealu postrojenja. Ukoliko se ustanovi porast genetskog materijala virusa u otpadnoj vodi, može se zaključiti da je porastao broj inficiranih osoba. To je važan izvor informacija za zdravstvene institucije. Takođe, može se proveriti i delotvornost preduzetih mera za suzbijanje pandemije na osnovu količine tragova virusa u otpadnoj vodi.
Tragovi virusa dospevaju u otpadnu vodu preko stolice inficirane osobe. Analizom otpadnih voda može se dobiti prava slika broja inficiranih, uključujući i one neprijavljene slučajeve.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar