Home VestiPolitika i društvo Petina turističkih agencija u regionu više ne radi

Petina turističkih agencija u regionu više ne radi

by bifadmin

Oko 20% turističkih agencija na teritoriji Zapadnog Balkana više ne radi zbog posledica pandemije. Od onih koje još rade, 41% je izjavilo da sa postojećim resursima mogu da izdrže još samo tri meseca.

Skoro polovina turističkih agencija i tour operatera u regionu Zapadnog Balkana počela je da smanjuje troškove i otpušta radnike. To su pokazali preliminarni rezultati istraživanja Veća za regionalnu saradnju (Regional Cooperation Council – RCC). Ova organizacija sprovodi projekat razvoja i promocije turizma u regionu, uz podršku Evropske unije.

Prema dobijenim podacima, oko 20% turističkih agencija je prestalo sa radom, dok 41% ima dovoljno resursa da održava normalan rad tokom samo tri meseca. Do sada je otkazano jedno od pet rezervisanih putovanja u zemlje ovog regiona koja su planirana za 2020. godinu.

Pad turizma odraziće se na celu ekonomiju

U RCC ocenjuju ovakvu situaciju izuzetno teškom pre svega za one koji rade u turizmu. Posledice će se, međutim, odraziti i na ukupnu ekonomiju, budući da turizam doprinosi BDP-u regiona sa 10,2%, dok je 11,4% svih zaposlenih upravo u sektoru turizma i putovanja.

S obzirom na ubrzano urušavanje turističkog sektora, 72% agencija i operatera u regionu očekuje podršku svojih vlada kako bi nastavili sa radom jednom kada se okonča blokada uzrokovana širenjem virusa Kovid 19, navodi se u izveštaju.

Svetska turistička organizacija procenjuje da bi međunarodni dolasci širom sveta mogli opasti i do 30% u 2020. godini, što znači da bi turistički sektor mogao da izgubi oko sedam godina svog rasta.

Foto: piviso, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar