Home Vesti Pivara stara 400 godina zatvorena zbog korona virusa

Pivara stara 400 godina zatvorena zbog korona virusa

by bifadmin

Pivara Vernek iz istoimenog gradića u Bavarskoj osnovana još 1617. godine, prestala je da radi zbog korona virusa. Preživela je svetske ratove, ekonomske krize i decenije pada potrošnje piva. Ali, posle 400 godina postojanja, suočila se sa izazovom koji ne može da prebrodi.

Ta mala pivara koja je vlasništvo iste porodice od 1861. godine, otpustila je 15 stalno zaposlenih i više honoraraca i prekinula lokalnu tradiciju u mestu od 10.000 stanovnika.

Nije im pomogla ni dostava piva i čaša na kućne adrese da bi se kupci mogli pridružiti on-line degustaciji.

Male pivare u problemu

Male pivare su pre svega živele od snabdevanja kafana. Međutim, prestanak kafana sa radom će verovatno izazvati masovno zatvaranje tih svojevrsnih kućnih manufaktura, koje su umnogome zavisile i od održavanja lokalnih festivala.

Nemačka vlada je naložila da zabrana masovnih skupova važi bar do 1. septembra. Procenjuje se da bi posle ukidanja zabrane bilo potrebno najmanje godinu dana da se male pivare vrate na nivo proizvodnje i prodaje pre izbijanja pandemije.

Po istraživanju udruženja pivara Nemačke, 87 odsto pivara skraćuje radno vreme, koristeći vladin program koji isplaćuje do 60 odsto neto plate tokom ove krize. Ali drugi programi poput olakšavanja dobijanja kredita i odlaganja naplate poreza su im manje korisni, kažu pivari.

Kada se na to dodaju i poteškoće sa snabdevanjem sirovinama poput ugljen dioksida, postaje jasnija dubina problema u kojem se nalaze mali pivari.

Izvor: Beta

Foto: manfredrichter, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar