Home IZDVAJAMO Milioni žena postali najvažniji radnici u Americi

Milioni žena postali najvažniji radnici u Americi

by bifadmin

U normalnim vremenima muškarci predstavljaju većinu ukupne radne snage u SAD. Ali koronavirus je potpuno preokrenuo situaciju na tržištu rada. Svaki treći posao koji rade žene označen je kao vitalan za funkcionisanje društva u uslovima pandemije. Međutim, većina tih poslova je potcenjena i slabo plaćena, a veoma rizična u aktuelnoj situaciji. Naime, žene čine skoro tri četvrtine američkih zdravstvenih radnika zaraženih koronavirusom.

Prema savetodavnom vodiču koji je krajem marta ove godine objavilo američko ministarstvo za unutrašnju bezbednost o delatnostima koje su vitalne za funkcionisanje društva u uslovima pandemije, pobrojano je deset sektora bez kojih se ne može. Kako pokazuju podaci o strukturi radne snage u SAD, većinu tih, „kritičnih“ poslova obavljaju – žene, piše „Njujork Tajms“.

Svaki treći posao koji rade žene označen je kao neophodan. Međutim, to su najčešće poslovi koji su potcenjeni i potplaćeni, posebno u odnosu na rizik koji nose u aktuelnoj situaciji. Većinom ih obavljaju žene afroameričkog, latinoameričkog i azijskog porekla.

Do skoro nevidljive, sada najvažnije

Ta do skoro nevidljiva radna snaga, sada se pokazala kao najpotrebnija za funkcionisanje društva. Naime, reč je prvenstveno o delatnostima koje su usmerene na medicinsku pomoć i negu, te održavanje higijene u medicinskim ustanovama, staračkim domovima, ali i u staračkim domaćinstvima. Takođe, to su poslovi u maloprodaji i u drugim uslugama koje podrazumevaju direktan kontakt sa kupcima. Mnogi od tih poslova plaćeni su u proseku svega 10 dolara na sat.

Žene čine gotovo devet od 10 medicinskih sestara i asistenata, većinu respiratornih terapeuta, većinu farmaceuta i veliku većinu farmaceutskih pomoćnika i tehničara. Više od dve trećine radnika u trgovinama i šalterima brze hrane takođe su žene.

Muškarci su u većini u mnogim važnim sektorima, uključujući sprovođenje zakona, transportne i komunalne usluge. Milioni njih se suočavaju sa ozbiljnim i neupitnim rizikom jer svakodnevno idu na posao. Ali u tim delatanostima nema toliko radnih mesta koliko ih ima u oblasti zdravstvene zaštite.

U celoj državi postoji 19 miliona zdravstvenih radnika, što je skoro tri puta više nego u poljoprivredi, policiji i industriji isporuke paketa zajedno. Od ukupnog broja zaposlenih muškaraca u SAD, svega 28% njih čini deo „ove suštinski važne radne snage“, ističe se u tekstu.

Žene u većini i u tmurnoj statistici

Iako je odnos na tržištu rada takav da je broj zaposlenih medicinskih sestara četiri puta veći od broja policajaca, u bolnicama je i dalje veoma izražen nedostatak bolničarki. U okviru ovog ogromnog, rastućeg i sada najvažnijeg dela ekonomije, gotovo četiri od pet radnika su žene.

Nacionalna zdravstvena industrija širi se, međutim, daleko izvan bolnica, obuhvatajući ogromnu armiju ljudi koji pomažu decu, stare, bolesne i nemoćne. Ta radna snaga za brigu o drugima opet je u ogromnoj većini ženskog pola, ali najčešće bez osnovne opreme za zaštitu od zaraze, upozorava „Njujork Tajms“.

Žene su, navodi se u tekstu, na žalost, većina i u tmurnoj „korona“ statistici. Nedavni izveštaj centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazao je da žene čine 73% američkih zdravstvenih radnika koji su zaraženi Kovidom 19 od početka izbijanja epidemije u Sjedinjenim Državama.

Foto: voltamax, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar