Home VestiEkonomija SAD: Prvomajski protesti uprkos koroni

SAD: Prvomajski protesti uprkos koroni

by bifadmin

Ako ste pomislili da će radnici i sindikati ove godine, zbog rizične situacije u kojoj se nalaze, zaboraviti na borbu za radnička prava – prevarili ste se. Doduše, ne radi se o našim sindikatima.

Naime, zaposleni u nekim od najvećih američkih kompanija provešće prvi maj u štrajku. Radnici Amazona, Instacarta, Whole Foodsa, Walmarta, Targeta i FedExa bune se zato što njihovi poslodavci „ostvaruju rekordne profite po cenu zdravlja radnika“. Smatraju da pomenute kompanije ne brinu dovoljno o bezbednosti zaposlenih tokom pandemije.

Prema njihovim navodima, ova preduzeća ne reaguju na pojavu i širenje koronavirusa u njihovim skladištima. Ne bave se dovoljno zaštitom zaposlenih, niti im obezbeđuju adekvatne radne uslove.

Zato će tokom pauze za ručak izaći napolje i zajedno sa članovima sindikata organizovati protest. Njihovi zahtevi su kompenzacija za neplaćene neradne dane od početka pandemije, plaćeno bolovanje tokom trajanja ove krize, zaštitna oprema i dezinfekciona sredstva i transparentno izveštavanje o broju obolelih u ovim kompanijama.

Foto: niekverlaan, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar