Home VestiPolitika i društvo Šta prosečni Amerikanci misle o ulozi Kine u pandemiji?

Šta prosečni Amerikanci misle o ulozi Kine u pandemiji?

by bifadmin

Jedan državljanin Floride, oboleo od koronavirusa, podeno je kineskoj državi zahtev za reparaciju. Na ime odštete za ugoroženo zdravlje, a možda i život, tražio je naknadu od milion američkih dolara. Prema pisanju pojedinih medija, ankete u SAD pokazuju da većina građana za slom američkog zdravstvenog sistema najviše krivi Kinu.

Ni trgovinski rat, ni zaostajanje u širenju 5G mreže nisu, čini se, tako efikasno ujedinili SAD protiv Kine kao što je to učinila pandemija. Tako bar izgleda kada se pogledaju izveštaji pojedinih američkih medija o aktulenom stavu političkog ali i najšireg javnog mnjenja u Sjedinjenim Državama o ulozi Kine u pandemiji.

Oni sugerišu da američki predsednik Domald Tramp ni izdaleka nije usamljen u svojim optužbama da je za sva zla američkog zdravstvenog sistema tokom epidemije koronavirusa najveći krivac – Kina.

U Predstavničkom domu Kongresa, predložena je na usvajanje rezolucija u kojoj se navodi da je kineska vlada „napravila više ozbiljnih grešaka u ranim fazama epidemije Kovida 19. One uključuju i namerno širenje dezinformacija, odbijanje saradnje sa međunarodnim zdravstvenim organizacijama, kao i cenzurisanje izjava kineskih lekara i novinara. Usled svega toga, bilo je otežano pravovremeno reagovanje SAD na pandemiju“.

Ovakav stav podržava i većina Trampovih političkih protivnika. Naime, čak 66% članova Demokratske stranke ocenjuje da Kinezi nisu objektivno izveštavali o širenju Kovida 19, a 53% njih je saglasno da se Kini nametnu još oštrija trgovinska ograničenja.

Prvi Amerikanac koji je zatražio odštetu

Kada je reč o takozvanim prosečenim Amerikancima, prema najnovijoj anketi organizacije Haris, 72% američkih državljana je uvereno da kineske vlasti nisu pošteno izveštavale o širenju zaraze, a više od dve trećine se zalaže za oštrije sankcije Kini.
Kako ističe „Glas Amerike“, čak i Trampovu kontroverznu upotreba fraze „kineski virus“ više Amerikanaca smatra prihvatljivom, nego što je broj onih koji se protive takvoj kvalifikaciji. Tramp je bio kritikovan da mu je fraza „rasistička“, ali prema jednoj anketi, 52% Amerikanaca slaže se sa Trampovom karakterizacijom virusa, nasuprot 48% njih koji i dalje smatraju da je takvo etiketiranje neprihvatljivo.

Rezultati pokazuju i da većina Amerikanaca veruje da je za slom američkog zfravstvenog sistema u naletu epidemije u SAD najodgovornija Kina. Anketirani najčešće izražavaju stav da zbog toga što su kineske vlasti nedeljama prećutkivale koliko je virus smrtonosan, američki zdravstveni sistem nije mogao na vreme da se pripremi kako bi zaštitio svoje građane.
Jedan oboleli od koronevirusa, američki državljanin Floride, čak je podneo i zahtev za reparaciju. Na ime odštete za ugoroženo zdravlje, a možda i život, tražio je da mu kineska država isplati naknadu od milion američkih dolara.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar