Home VestiPolitika i društvo U Evropi ugroženo 55 milona radnika

U Evropi ugroženo 55 milona radnika

by bifadmin

Konsultantska kuće „Mekkinsi“ upozorava da bi stopa nezaposlenosti u EU mogla gotovo da se udvostruči. Ako se širenje virusa uskoro ne zaustavi, nezposlenost bi sa sadašnjih šest mogla da premaši 11 odsto i da godinama ostane na tom nivou.

Analitičari konsultantske kuće „Mekkinsi“ provenjuju da je u Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji ugoženo jedno od četiri radna mesta, pre svega u delatnostima kao što su kasiri, kuvari, građevinski radnici, hotelsko osoblje i glumci. U ovim, viskorizičnim profesijama koje su pod pritiskom od otpuštanja ili značajnog smanjenja obima posla, zaposleno je 55 miliona radnika, navodi se u analizi, a prenosi CNN.

Oko 80 odsto radnih mesta koja se smatraju rizičnim, obavljaju ljudi bez fakultetske diplome, a posebno su ugroženi zaposleni u manjim kompanijama.

Profesije je koje ne zahtevaju blizak kontakt sa ljudima, kao što su knjigovođe i arhitekte, kao i one koje podrazumevaju pružanje osnovnih usluga, ocenjuju se kao manje rizične.
Ako Evropa ne uspe da zaustavi virus u roku od tri meseca i bude prinuđena da nastavi s merama koje ograničavaju kretanje ljudi, stopa nezaposlenosti će sledeće godine biti na najvišem nivou od 11,2 odsto. U tim uslovima, potpuni oporavak ekonomije nije verovatan pre 2024. godine, navodi se u analizi.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar