Home IZDVAJAMO Upozorenje: Objekti zatvoreni nedeljama su leglo legionarske bolesti

Upozorenje: Objekti zatvoreni nedeljama su leglo legionarske bolesti

by bifadmin

Sa najavama sve većeg broja zemalja o popuštanju karantinskih mera, vodovodne i sanitarne službe upozoravaju na novu opasnost. Objekti koji su zatvoreni nedeljama i nisu koristili vodu koja sadrži hlor, predstavljaju rizik od izbijanja legionarske bolesti. Ova bolest, pri tom, ima iste simptome kao Kovid 19. Rizične su fabrike, kancelarije, ali i škole, restorani, hoteli… Vodovodne cevi i svi uređaji priključeni na njih moraju pravilno da se isperu pre otvaranja objekata, apeluju stručnjaci.

Poslovne zgrade koje su nedeljama zatvorene jer u uslovima pandemije zaposleni rade do kuće, mogle bi da budu izvor druge opasne bolesti pluća – legionarske bolesti. Zbog takvog rizika brojni zdravstveni stručnjaci pozivaju vlasnike zgrada širom sveta da ih pre ponovnog korišćenja postepeno otvaraju i primene potrebne mere, kako bi se sprečilo izbijanje legionarske bolesti.

Ukoliko se na vreme uspostavi dijagnoza, legionarska bolest predstavlja manji zdravstveni rizik od Kovida19. Većina slučajeva može se izlečiti antibioticima i što je još važnije, zaraza se ne prenosi s čoveka na čoveka. Ipak, ako se bolest ne otkrije na vreme ili nastanu neke komplikacije, ona može prerasti u smrtonosni oblik upale pluća.

Klime među najrizičnijim uređajima

Rizične zgrade su škole, fabrike, kompanijske kancelarije, restorani… Rizik je u tome što sa prestankom korišćenja zgrada pada i upotreba vode u njima. Stručnjaci objašnjavaju da voda koja u sebi sadrži hlor ne prolazi vodovodnim cevima i samim tim u kombinaciji s nepravilnim promenama temperature stvaraju se idealni uslovi za bakterije koje razvijaju legionarsku bolest.

O tome se mora voditi računa kada se odlučuje o popuštanju mera, naglašavaju stručnjaci. Dodaju da potencijalni rizik predstavljaju sve zgrade koje nisu korišćene duže od tri nedelje. To se ne odnosi na one objekte u kojima su pre zatvaranja vodovodne cevi pravilno isprane ili sanirane na drugi način.

Pored komercijalnih objekata, škola i državnih institucija u kojima se nije boravilo tokom vanrednog stanja, rizične su i privremeno ugašene fontane, sistemi za prskanje vode, hidromasažne kade, a naročito rashladni sistemi na komercijalnim zgradama.

Posebna upozorenja malim firmama

U Evropskom društvu za kliničku mikrobiologiju i zarazne bolesti kažu da su velike kompanije uglavnom svesne ovakvih rizika i da njihove bezbednosne procedure podrazumevaju odgovarajuće mere da se oni spreče ili da se posledice na vreme saniraju. Probleme, međutim, mogu imati manje prodavnice, teretane, fitnes klubovi i manji hoteli.

Vodovodne i sanitarne službe u pojedinim zemljama takođe su počele da upozoravaju na rizike od širenja legionarske bolesti ukoliko se ne preduzmu potrebne mere pre otvaranja objekata za zaposlene ili korisnike.

Američko udruženje za vodoprivredu, upozorilo je da bi vlasnici malih preduzeća posebno trebali da budu oprezni. Iz Udruženja poručuju da svi uređaji koji su mirovali tokom karantina, a spojeni su na vodovodni sistem moraju pravilno da se isperu.

Poseban problem je u tome što su simptomi legionarske bolesti gotovo istovetni simptomima koje imaju oboleli od Kovida 19, uključujući kašalj i visoku temperaturu. Stoga postoji rizik od uspostavljanja pogrešne dijagnoze i samim tim i pogrešnog lečenja, ali i od širenja panike o povratku koronavirusa.

Foto: Arcaion, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar