Home VestiPolitika i društvo Zagađenost vazduha jedan od faktora velikom broju mrtvih od koronavirusa

Zagađenost vazduha jedan od faktora velikom broju mrtvih od koronavirusa

by bifadmin

Istraživanje sprovedeno u Nemačkoj pokazuje da je visok nivo zagađenosti vazduha možda jedan od faktora koji je doprineo velikom broju mrtvih od koronavirusa. 

Analiza je, naime, pokazala da se od ukupnog broja smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom u 66 administrativnih oblasti u Italiji, Španiji, Francuskoj i Nemačkoj, 78 odsto njih desilo u samo pet, koje su bile najzagađenije.

Istraživanje je ispitalo nivoe azot-dioksida, zagađivača koji najviše proizvode vozila na dizel, kao i vremenske uslove koji sprečavaju da se oblaci prljavog vazduha raziđu iznad grada. Mnoge studije su povezale izloženost azot-dioksidu sa lošim zdravljem, a naročito sa bolestima pluća, zbog koje je veća verovatnoća da će ljudi umreti ako se zaraze kovidom 19, objavio je „Gardijan“.

„Rezultati pokazuju da je dugoročna izloženost ovom zagađivaču možda jedan od najvažnijih faktora koji doprinose smrtnosti uzrokovanoj Kovidom-19 u ovim regijama, a možda i širom sveta“, rekao je Jaron Ogen sa Univerziteta „Martin Luter“ u Hale-Vitenbergu u Nemačkoj, koji je sproveo istraživanje.

Trujući naše okruženje, trujemo naše telo

„Trujući naše okruženje, trujemo naše telo, a kada ono ima hronični respiratorni stres njegova sposobnost da se brani od infekcije je ograničena“, naveo je Ogen.

Analizom je, kako se navodi, ukazano na jaku korelaciju, a ne na uzročnu povezanost

„Sada je neophodno da se istraži da li je prisustvo inicijalnog inflamatornog stanja povezano sa odgovorom imunog sistema na koronavirus“, dodao je Ogen.

Druga studija objavljena 7. aprila proučavala je zagađenost finim česticama u Sjedinjenim Državama i otkrila da je čak i malo povećanje nivoa zagađenosti u godinama pre pandemije povezano sa daleko većom stopom smrtnosti od kovida 19.

Jedan drugi nedavno objavljeni rad ukazuje na to da je veliki broj umrlih na severu Italije povezan sa najvišim nivoima zagađenosti vazduha, prenosi portal „Buka“.

Ogenovo istraživanje, objavljeno u žurnalu „Science of the Total Environment“, poredi nivoe azot-dioksida u januaru i februaru u 66 administrativnih oblasti, uzimajući u obzir broj preminulih od Kovida 19 do 19. marta. Ogen je, takođe, ispitao atmosferske uslove kako bi ustanovio gde su oblaci zagađenog vazduha bili „zaglavljeni“ iznad regija.

Otkrio je da je 78 odsto od ukupno 4.443 preminulih locirano u četiri regije na severu Italije i jednoj oko Madrida u Španiji. Ovih pet oblasti imali su najgoru kombinaciju nivoa azot-dioksida i vremenskih uslova koji su sprečavali protok vazduha i razbijanje oblaka zagađenog vazduha.

Izvor:B92

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar