Home VestiIT i nauka Zoom na meti kritika zbog kršenja privatnosti korisnika

Zoom na meti kritika zbog kršenja privatnosti korisnika

by bifadmin

Veliki broj snimljenih video poziva održanih preko aplikacije Zoom kruže internetom, dostupni svakome ko želi da ih pogleda. Odjednom su, potpuno neočekivano, celokupnoj javnosti izloženi nečiji privatni razgovori. Ima tu i poslovnih diskusija i sastanaka čitavih kompanijskih timova, ali ima i prijateljskih čavrljanja, psihoterapeutskih sesija i “virtuelnih razmena nežnosti”.

Ovi snimci mogu se naći gotovo svuda – na YouTube-u, Google-u, Vimeu isl. Ne treba ni pominjati da su njihovi akteri ljuti zbog narušavanja njihove privatnosti.

Mnogi se pitaju kako je sve ovo moglo da se desi. I da li je uopšte Zoom smeo da snima svoje korisnike. Međutim, na to pitanje još uvek nema jasnog odgovora. Jedan od razloga za to je činjenica da se pretplatnicima na ovu aplikaciju nudi mogućnost da snimaju svoje pozive. Dakle, postoji mogućnost da su objavljene snimke sami načinili. Ali to ne znači da su oni smeli da završe na internetu.

Pojedini mediji komentarišu da je kompanija koja je preko noći stekla ogromnu popularnost, veoma nespremno dočekala ovaj uspeh. Zoom se sada nalazi pod lupom advokata, stručnjaka za bezbednost ali i FBI-a. Čini se da njegove sigurnosne postavke nisu dovoljno dobo razrađene.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar