Home VestiEkonomija Crnogorska firma u regionalnoj prevari: Respiratori svuda pošli, nigde stigli

Crnogorska firma u regionalnoj prevari: Respiratori svuda pošli, nigde stigli

by bifadmin

Podrgoričku kompaniju „BTL Medical Montenegro” prvo je tužila beogradska firma „Sinofarm“ za neisporučene respiratore vredne pet miliona evra. Onda se ispostavilo da podgorička firma nije isporučila ni obećane respiratore u BiH, kao ni u Crnoj Gori. Sa zahuktavanjem afere oko „neuhvatljivih respiratora“, sada se otkriva da su kao posrednici bile umešane još dve firme. Jedna je iz Hrvatske, a druga sa Kipra, pišu Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore i „Vijesti“.

Centralna banka Crne Gore (CBCG) blokirala je račune kompanije „BTL Medical Montenegro” zbog potraživanja srpske firme „Sinofarm“ od pet miliona evra – potvrđeno je novinarima Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) i „Vijesti“.

Centralna banka je to uradila na osnovu rešenja Privrednog suda o privremenoj zabrani raspolaganja novcem. Time je završena prva runda u aferi „respiratori“, u kojoj je beogradska kompanija poručila 200 respiratora i platila pet miliona evra za njih, ali respiratore nije dobila.

U rešenju sudije Privrednog suda Marine Đurović, piše da se privremeno zabranjuje „BTL Medicalu“ da raspolaže sa pet miliona evra kod svih poslovnih banaka u zemlji kod kojih ima domaći ili devizni račun, a nalaže se CBCG-u da svim bankama kod kojih oni imaju račun uskrati ovoj kompaniji ili trećem licu isplatu tog novca.

Potvrđujući odluku CBCG, advokat “BTL Medicala” Goran Petrović je kazao da je akt Privrednog suda bez presedana, „jer na adresu kompanije nije stigao ni predlog odluke, ni rešenje”.

„Ne radi zbog virusa“, „nepoznat na datoj adresi“

U obrazloženju, sudija Đurović navodi da je predlog za određivanje privremene mere poslat BTL-u na izjašnjenje 22. aprila, ali se vratio neuručen sa konstatacijom poštara da firma „ne radi zbog virusa“. Predlog je zatim poslat izvršnoj direktorki na adresu iz Centralnog registra Poreske uprave u Danilovgradu, ali se opet vratio neuručen sa konstatacijom poštara „nepoznat na datoj adresi“. Sud je, navodi Đurović, telefonskim putem obavestio „BTL Medical“ 4. maja, ali ni tada nisu preuzeli dokumente, što je konstatovano na dostavnci.

Svrha postupka obezbeđenja je, kako se ističe u obrazloženju, da se očuva stanje do razrešenja spornog odnosa među strankama i usmerena je na sprečavanje nenadoknadive štete koja bi nastupila po predlagača. Privremena mera traje do pravosnažnog okončanja parničnog postupka, koji će, naglašeno je, predlagač pokrenuti u roku od 15 dana od dana prijema rešenja.

Odluka suda očekivana

Advokat Marija Radulović iz kancelarije „Rodić“, koja zastupa beogradsku firmu „Sinofarm“, kazala je da je odluka Privrednog suda za njih očekivana.

„Sve okolnosti slučaja i radnje preduzete od strane ‘BTL Medical Montenegro’ u prethodnom periodu potvrđuju postojanje opasnosti da će potraživanje našeg klijenta biti osujećeno, zbog čega je određivanje ovakve mere bilo neophodno i opravdano”, kazala je Radulović.

Ona je najavila da će u daljem postupku Privrednom sudu podneti tužbu protiv „BTL Medicala“ za povraćaj uplaćenih pet miliona evra, pripadajućih kamata i naknade štete njihovom klijentu.

„Komercijalna greška“

Dve kompanije su 28. marta potpisale ugovor o kupoprodaji 200 respiratora „ACM 812A“ za pet miliona evra, a dan kasnije još jedan vredan 3,9 miliona evra za još 200 marke „shangrila 510S“. Respiratori su, prema preuzetim obavezama podgoričke firme, trebalo da budu otpremljeni iz Kine dva dana kasnije nakon ukupnog avansa od 8,9 miliona evra, koliko je beogradska firma uplatila 30. marta.

„BTL Medical“ je, međutim, nekoliko dana kasnije, 3. aprila, obavestio da ne može na vreme da ispuni obaveze, zbog čega je „Sinofarm“ zatražio povraćaj novca, posebno ukazujući na to da je „nabavka respiratora na tržištu postala od krucijalne važnosti za zdravstvene sisteme i da je zbog katastrofalne slike širenja pandemije koronavirusa i broja obolelih Srbija imala urgentnu potrebu za predmetnim respiratorima u ugovorenom roku isporuke”.

U međuvremenu, „BTL Medical” je vratio 3,9 miliona, ali ne i preostalih pet miliona, poručujući da ne prihvata raskidanje tog ugovora „jer se on izvršava“. Iz „Sinofarma“ su priznali da su „napravili neoprostivu komercijalnu grešku“, jer su novac uplatili bez bankarske garancije i samo na reč izvršne direktoke podgoričke kompanije Olivere Đuranović, pa ga sada traže sudskim putem.

Kinezima uplaćeno manje od pola

„Propisano je da se može odrediti privremena mera za obezbeđenje novčanog potraživanja ako je predlagač obezbeđenja učinio verovatnim postojanje potraživanja i opasnost da će bez takve mere protivnik obezbeđenja osujetiti ili znatno otežati naplatu potraživanja, time što će svoju imovinu, odnosno svoja sredstva otuđiti, prikriti ili na drugi način njima raspolagati”, navodi se u obrazloženju, uz konstataciju da su oba uslova ispunjena.

Ceneći navode predloga i priložene dokaze, sud je ocenio da je predlog za određenje privremene mere osnovan, zaključila je sudija Đurović.

Iz beogradskog „Sinofarma“ tvrde da je BTL uključio u čitav posao još dva posrednika, firme iz Rijeke i sa Kipra, te da su svi računali na veliku zaradu, jer su proverom, navodno, ustanovili da je Kinezima od pet miliona bilo uplaćeno samo 2,1 milion evra.

U BiH državna istraga

Podgorička kompanija „BTL Medical“ u vlasništvu Sanje Lekić, koja pre epidemije COVID-19 nije bila među značajnijim uvoznicima medicinske opreme u Crnoj Gori, našla se u središtu još jedne sporne trgovine respiratorima, za potrebe zdravstvenog sistema Bosne i Hercegovine.

Bosanski mediji objavili su u četvrtak da se kompanija pominje kao posrednik u nabavci respiratora za potrebe tamošnjeg zdravstva, a da celi posao istražuje i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Ova agencija je tamošnjem sudu i tužilaštvu predala izveštaj o pretresima u Federalnoj upravi civilne zaštite i firmi „Srebrena malina“, sa kojom se „BTL“ pominje u ugovoru o nabavci 100 respiratora. U okviru istrage koju vodi Tužilaštvo BiH, sud BiH je juče doneo odluku o blokadi računa firme „Srebrena malina“ u Privrednoj banci Sarajevo. U trenutku blokade, kako je javilo „Oslobođenje“, na računu firme bilo je oko 1,1 milion maraka, odnosno 550 hiljada evra.

Prema dokumentu koji je objavio portal Klix.ba, „BTL“ je 14. aprila sklopio ugovor s prodavcem 100 respiratora „ACM 812A“, firmom “Shangai ChangQi Medical Tehnology Center”, vredan 3,9 miliona evra.

Od respiratora ni traga

U ugovoru između „Shangai ChangQi Medical Tehnology Center“ i „BTL-a” navodi se da je nakon konsultacija između dobavljača i kupca zaključen ugovor u skladu sa važećim zakonima i propisima Narodne Republike Kine.

Istog dana je u aneksu ugovora definisano da je prodavac respiratora kineska firma „Shangai ChangQi“, a kao krajnji kupac navodi se poljoprivredna kompanija „Srebrena malina“. Između njih pominje se kao kupac i „BTL“, očigledno u svojstvu posrednika. Prema aneksu ugovora, isporuka se očekivala 21. aprila.

Lekićeva je za N1 kazala da je stupila je u kontakt sa osobama iz „Srebrene maline“, ali da sa njima nije potpisala ugovor niti sarađivala. „Firma ‘BTL Medical’ nije isporučila robu za firmu ‘Srebrena malina’ u BiH. Bili su iz tužilaštva tu, dobili su sav uvid u dokumentaciju i možete se dalje obratiti njima”, kazala je ona bosanskim novinarima.

„BTL“ je ranije sa Kliničkim centrom Crne Gore potpisao ugovor o nabavci 15 kineskih respiratora za oko 322.000 eura, za koje je dobila avans od 150.000 eura. Naručeni respiratori marke “CWH-3010” kineskog proizvođača „Nanjing Chenwei Medical equipment“ nisu stigli. Nezvanična saznanja CIN-CG su da je Lekićeva vratila avans, ali to nisu potvrdili iz KCCG-a.

Umesto aparata pismo iz Rijeke

Respiratori koje je „BTL Medical“ trebalo da isporuči „Sinofarmu“ bili su, navodno, spremni za isporuku iz Kine 24. aprila. To se vidi iz dokumenta koju je potpisao direktor hrvatskog „Exotradea“ Borna Cicero, u koji smo imali uvid. To je, inače, još jedan posrednik u poslu sa respiratorima između „Sinofarma“ i podgoričke kompanije.

„Stoga je potrebno da, u skladu sa odlukama nadležnih organa Republike Kine, dostavite potvrdu Ambasade Republike Srbije u Kini da su ovih 200 komada medicinskih respiratora namenjeni izvozu u Republiku Srbiju i da će se koristiti u bolnicama u Srbiji za lečenje pacijenata od pandemije COVID-19”, navodi se u dokumentu rečke kompanije od 23. aprila upućenog „BTL“-u.

„Sinofarm“ je sa podgoričkom kompanijom raskinuo ugovor pre toga, početkom aprila.

Cicero se na kraju pisma BTL-u izvinjava za kašnjenje u isporuci „ove ogromne robe, ali priroda trgovine ovim dobrima u Kini je trenutno takva i bez ovde zatraženih potvrda predmetni respiratori neće moći biti poslati”.

Advokat „BTL Medicala“ kazao je da je ovaj dokument dostavljen „Sinofarmu“, Ambasadi Srbije u Pekingu, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i šefu kabineta predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića. Petrović ističe da nisu dobili potvrdu traženu od srpskih vlasti.

Izvor: Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore, Vijesti

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar