Home VestiEkonomija Ekonomski rat u kuhinji

Ekonomski rat u kuhinji

by bifadmin

Novi neprijatelj preti ujedinjenom evropskom tržištu – „gastronacionalisti“. Sve veći broj zemalja EU poziva svoje građane da se hrane „patriotski“. Drugim rečima da kupuju isključivo domaću hranu, čak i kada je skuplja. Brisel poziva članice EU da ne koriste koronu kao izgovor za „prehrambeni protekcionizam“ koji podriva zajedničko tržište.

Neke zemlje članice EU pozivaju na borbu protiv posledica pandemije kupovinom isključivo domaće hrane. Druge upozoravaju da je takvo ponašanje pretnja jedinstvenom tržištu Evropske unije. Tako se Evropa podelila po još jednom osnovu – ovoga puta preko ekonomskog rata u kuhinji, navodi portal „Politiko“.

„Pozivam na prehrambeni patriotizam, na poljoprivredni patriotizam“, izjavio je ove nedelje francuski ministar poljoprivrede Didije Gijom. On poziva sugrađane da pomognu domaćim poljoprivrednicima tako što će, umesto paradajza i jagoda iz Španije, kupovati one iz Francuske, koje su, inače, skuplje.
Ističući da evropski „gastronacionalisti“ sada kao izgovor za svoj protekcionizam koriste potrebu za oporavkom od ekonomske krize izazvane epidemijom korona virusom, portal „Politiko“ navodi da su neke druge zemlje otišle i korak dalje.

Hranite se „patriotski“

Recimo, vlada Poljske javno prozvala 15 prerađivača mleka zbog toga što su tu sirovinu uvozili iz drugih zemalja EU, umesto da je kupuju od poljskih poljoprivrednika, kojima će, radi jačanja privrednih sektora pogođenih pandemijom, biti date određene privilegije.
Sličan potez će, kako je najavljeno, povući i Austrija, ali uz poštovanje međunarodnih trgovinskih standarda i standarda EU.
Predsednica unije farmera Engleske i Velsa Minet Baters ovog meseca je najavila da će od vlade zatražiti da se, kada god je to moguće, nabavke hrane vrše isključivo iz domaćih izvora, a slične pozive svojim vladama uputila su i ministarstva poljoprivrede Portugala, Grčke i Bugarske.
Posle zatvaranja restorana zbog Kovida-19, tržiste hrane je poremećeno, budući da je potražnja pala, a ponuda porasla, pa je javnost jednog broja zemalja pozvana da se hrani „patriotski“, navodi „Politiko“.

Luksuznim sirom protiv krize

Tako je, na primer, Belgijancima poručeno da jedu više pomfrita, Francuzima da konzumiraju više luksuznih sireva, dok će Britancima biti preporučeno da piju više čaja, i to, naravno, sa mlekom.
Međutim, nemačka ministarka poljoprivrede Julija Klekner upozorila je na opasnost od „potrošačkog nacionalizma“, naglašavajući da bi zemlje članice EU trebalo da se uzdrže od primene protekcionističkih mera u nameri da pospeše privredni oporavak.
Još jedan razlog za zabrinutost u Briselu predstavlja državna pomoć koju je, u ukupnom iznosi od više od 1,2 milijardi evra, svojim poljoprivrednicima odobrilo osam zemalja članica EU, koristeći privremeno ublažavanje propisa koji regulišu konkurenciju na tržištu EU.

Kako navodi „Politiko“, evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojćehovski upozorio je da usled toga postoji rizik od negativnih posledica po poštenu konkurenciju i zajedničko tržište.

Izvor: Politiko

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar