Home Vesti Hong Kong: Sladoled sa ukusom suzavca u znak podrške protestima

Hong Kong: Sladoled sa ukusom suzavca u znak podrške protestima

by bifadmin

Antirežimski protesti u Hong Kongu traju od prošle godine, a demonstranti su se povremeno okupljali čak i tokom karantinskih mera. A sve je počelo u znak protesta protiv nacrta Zakona o izručenju kojim bi bila omogućena ekstradicija iz Hongkonga u kopnenu Kinu. Vlada je povukla nacrt, ali su okupljanja prerasla u proteste protiv vlasti.

Ovi ljudi koji na ulici traže pravdu, sada zahtevaju širu demokratiju i istragu sumnjivih policijskih intervencija. Oni ne planiraju da se povlače, čak ni pred zarazom koja je ceo svet stavila u kućni pritvor.

Ponekad umeju da budu i nasilni, a ni policiji nasilje nije strano. Ona je stekla svetsku “slavu” u zapadnim medijima zbog ogromnih količina suzavca koje je ispaljivala na demonstrante. Pored suzavca upotrebljavala je i vodene topove, ali i kriminalce koji su tukli učesnike protesta, dok su policajci to nemo posmatrali.

Ljuta podrška

Kao i svuda, protest uglavnom predvode mladi i oni koji se ne plaše da će nešto izgubiti. Deo naroda ne protestuje ali demonstrantima pruža podršku na druge načine. Tako je jedan vlasnik poslastičarnice u svoj asortiman sladoleda uvrstio i onaj sa ukusom suzavca. Kako piše AP, glavni sastojak ovog sladoleda je biber.

“Ima isti ukus kao suzavac. Kada počnete da ga jedete, prvo vam je teško da dišete a potom poželite da popijete litre vode. Podseća me na to šta smo preživeli u borbi za demokratiju”, kaže Anita Vong, jedna od učesnica protesta.

Vlasnik poslastičarnice, koji je ostao anoniman iz straha od reakcije vlasti, tvrdi da je ovo njegov način da podrži protest. On želi da podseti ljude da borba još nije gotova.

Foto: mikasoelle, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar