Home VestiIT i nauka Izidžet: ukradeni podaci devet miliona putnika

Izidžet: ukradeni podaci devet miliona putnika

by bifadmin

Hakeri su ukrali podatke o devet miliona putnika britanske niskobudžetne kompanije Izidžet, a za 2.200 njih i podatke sa kreditnih kartica. Kada se takav napad dogodio Britiš Ervejsu pre dve godine, kompanija je morala da plati kaznu od čak 183 miliona funti.

Britanska niskobudžetna aviokompanija Izidžet objavila je da je bila žrtva hakerskog napada i velike krađe podataka. Hakeri su upali u računarski sistem britanskog avioprevoznika i ukrali lične podatke čak devet miliona putnika.
Istraga je pokazala da su se nepoznati hakeri domogli imena, elektronskih adresa i podataka devet miliona ljudi koji su koristili usluge kompanije, ali i podataka o kreditnim karticama za 2.200 putnika. U kompaniji tvrde da za sada nema dokaza da su ti podaci zloupotrebljeni.

Izidžet je saopštio da će sve oštećene putnike kontaktirati najkasnije do 26. maja kako bi im saopštili dalje korake, a da će onima kojima su ukradeni podaci sa kreditnih kartica ponuditi dodatnu pomoć. Napad se dogodio u martu, kažu u kompaniji, ali su čekali da se završi istraga pre nego što o tome obaveste javnost.
Podsetimo da je još jedna britanska avio kompanija, Britiš Ervejs, bila meta hakerskog napada pre dve godine. Tada su ukradeni podaci o 380.000 putnika. Kompanija je zbog toga morala da plati kaznu od čak 183 miliona funti, jer je regulator procenio da prema pravilima GDPR-a, nije odgovarajuće štitila korisničke podatke.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar