Home VestiIT i nauka Koboti kao nova „radna snaga“ u industriji održavanja higijene

Koboti kao nova „radna snaga“ u industriji održavanja higijene

by bifadmin

Tokom pandemije virusa korona mnoštvo građana okrenulo se novim tehnologijama kako bi izbeglo kontakt sa ljudima. Međutim, to je tek jedan od koraka u prihvatanju inovativnih tehnologija. Sada na scenu stupaju koboti. Da, dobro ste pročitali – koboti su kolaborativni roboti koji rade “rame uz rame” sa ljudima.

Prema izveštaju japanskog konglomerata Softbank, koboti stiču sve veću popularnost i u jednom sektoru koji nije baš poznat po brzo mprihvatanju inovacija.

U EMEA regionu (Evropa, Bliski istok i Afrika) 81 odsto kompanija koje se bave održavanjem higijene vide kobote kao rešenje za izazove koje sa sobom nose novi trendovi u čišćenju.

Ove mašine se bave repetitivnim postupcima, ljudima često dosadnim, koji oduzimaju mnogo vremena. U industriji čišćenja koriste se za usisavanje, dezinfekciju radnih i podnih površina i sl. Oni nisu podložni štetnim uticajima hemikalija koje se često koriste u ovom poslu, te tako doprinose i očuvanju zdravlja zaposlenih.

Međutim, glavno pitanje kada se pomene automatizacija je – doprinose li i smanjenju zaposlenosti? Odgovor na ovo pitanje možemo samo da nagađamo.

Foto: StockSnap, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar