Home VestiPolitika i društvo Lažno oboleli od korone koštao firmu najmanje sto hiljada dolara gubitka

Lažno oboleli od korone koštao firmu najmanje sto hiljada dolara gubitka

by bifadmin

Čistač u jednoj američkoj kompaniji poslao je lažni bolnički dopis da je oboleo od korona virusa. Kompanija je zato zatvorila fabriku i poslala radnike na testiranje. Gubitak koji je pretrpela zbog lažne vesti procenjuje se na najmanje sto hiljada dolara. Protiv radnika koji je prouzrokovao štetu, FBI je podneo tužbu.

Federalni istražni biro (FBI) podneo je tužbu protiv tridesetčetvorogodišnjeg američkog državljanina iz Atlante zbog prevare koja je izazvala paniku u kompaniji u kojoj je radio i na kraju proizvela gubitak u poslovanju od najmanje 100.000 evra.
U tužbi se navodi da je Santon Antonio Dejvis saopštio svom poslodavcu da je njegova majka obolela od Kovida-19 i zatražio odsustvo kako bi mogao da je smesti u bolnicu. Potom je obavestio kompaniju da su testirani i on i majka, i da su rezultati potvrdili da su oboje zaraženi.

Panika u fabrici

Kompanija, čije ime se ne navodi u tužbi, zatražila je kopiju rezultata testa, ali je Dejvis nije poslao. Umesto toga, 20. marta je elektronskom poštom stigao zvanični dopis iz bolnice „Vellstar Atlanta Medical Center South“, u kome se kaže da je Dejvis pozitivan na Kovid-19, te da mora ostati izolovan najmanje dve nedelje, odnosno sve dok test ne pokaže da se izlečio.

Pošto uz dopis nisu poslati i rezultati testa kojim se dokazuje da je Dejvis zaista pozitivan na koronu, služba za ljudske resurse u kompaniji nije bila sigurna da li je pismo lažno. No, kako je panika od ubrzanog rasta obolelih i preminulih počela da se širi u SAD, kompanija je odlučila da 23. marta ipak zatvori fabriku u kojoj je Dejvis radio kao čistač.
Pored toga, obavljena je temeljna dezinfekcija celokupne fabrike, a svi zaposleni koji su bili u kontaktu sa Dejvisom poslati su na testiranje kako bi se utvrdilo da li su i oni zaraženi.

Bio je u bolnici, ali prošle godine

Kompanija je na kraju uspela da dobije informaciju iz pomenute bolnice da je Dejvis zaista bio njihov pacijent, ali još u novembru 2019. godine. On je prilikom otpuštanja iz bolnice dobio i zvaničnu dokumentaciju, koju je iskoristio kako bi na bolničkom memorandumu falsifikovao sadržaj, odnosno lažno obaveštenje da je oboleo od Kovida-19.

Kako FBI navodi u tužbi, Dejvis je prouzrokovao nepotrebni ekonomski gubitak svom poslodavcu, ali je naneo štetu i svojim kolegama i njihovim porodicama širenjem lažne panike da su možda i oni zaraženi korona virusom. Zbog toga, kako pišu američki mediji, najverovatnije mu preti ne samo novčana, nego i zatvorska kazna.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar