Home VestiPolitika i društvo Nadmetanje za Antarktik u senci globalne pandemije

Nadmetanje za Antarktik u senci globalne pandemije

by bifadmin

Antarktik je jedini kontinent koji nije bio fizički pogođen pandemijom Kovida 19, ali zato jeste finansijski. Naime, zbog ekonomskih poteškoća u koje su mnoge zemlje tokom karantinskih mera upale, značajno su umanjeni programi finansijske podrške za očuvanje i unapređenje ove sredine.

Primera radi, Australija je opredelila 190 miliona dolara za finansiranje ovakvih programa u 2020. i 2021. godini, ali sada je morala da zamrzne deo tih sredstava. Ona će prepoloviti broj istraživača koje šalje na Antarktik, i smanjiti podršku za infrastrukturne i druge projekte. Slična je situacija i sa SAD i Ujedinjenim Kraljevstvom.

To bi moglo znatno usporiti napredak u projektima koji se bave rastom nivoa mora i klimatskim promenama, ali i otvoriti novo polje za geopolitička nadmetanja. Povlačenje zapadnih zemalja iz ovih projekata “ide na ruku” Rusima i Kinezima, koji su nastavili da finansiraju svoje aktivnosti na Antarktiku. Oni tamo, između ostalog, ispituju i mogućnosti za iskopavanje nafte i ruda, piše The Atlantic.

U teoriji, rukovođenje jedinim nenaseljenim kontinentom regulisano je Sistemom artkičke povelje. Na njegovoj teritoriji zabranjena je vojna aktivnost, a dozvoljena su naučna istraživanja. Međutim, u praksi, budući da nema svoju vlast, kontinent je zapravo prepušten velikim silama, koje navodno investiraju u njega iz ekoloških razloga. Međutim, ti ekološki razlozi mogu biti i isplativi.

Pojedini analitičari strahuju od Kine, koja je u poslednje vreme povećala sredstva opredeljena za ovu teritoriju. Oni smatraju da najjača azijska ekonomija u Antarktiku, koji raspolaže prirodnim bogatstvima, vidi svoju šansu za jačanje ekonomije ali i za prevagu nad SAD u konstantnom globalnom “pokazivanju mišića”.

Foto: jcrane, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar