Home VestiEkonomija Njbogatiji vlasnici sportskih klubova u svetu

Njbogatiji vlasnici sportskih klubova u svetu

by bifadmin

Pre 11 godina kupio je Mančester Siti od tajlandskog tajkuna Taksina Šinavatre za 220 miliona evra, uloživši od tada u ‘Građane’ oko 900 miliona evra. Pre sedam godina osnovao je New York City, a potom kupio australijski Melbourne City, špansku Đironu, japanski klub Jokohama F. Marinos, urugvajski Montevideo City Torque, kineski Sichuan Jiuniu, te indijski Mumbai City.
Šeik Mansour je bez ikakve sumnje najbogatiji čovek u svetu fudbala, njegovo bogatstvo se procenjuje na više od 30 milijardi dolara. Međutim, nije najbogatiji i u svetu sporta.

Najbogatiji vlasnik nekog sportskog kluba je Amerikanac Stiv Balmer (64). Vlasnik NBA tima Los Anđeles Klipers “težak” je 52,7 milijardi dolara. Prema magazinu Forbs, on je sedmi najbogatiji čovek na svetu. Balmer je od januara 2000. do februara 2014. bio izvršni direktor Majkrosofta. Kliperse je kupio 2014. za dve milijarde dolara, a nedavno je za 400 miliona dolara kupio staru dvoranu gradskih rivala Lejkersa Forum kako bi u susedstvu mogao izgraditi novi dom za svoj klub.

Na drugom mestu je Indijac Mukesh Dhirubhai Ambani (63) čija se vrednost procenjuje na 44,5 milijardi dolara. Ambani je najbogatiji čovek u Aziji i 17. najbogatija osoba na svetu od aprila 2020. Izvršni je direktor i najveći deoničar Reliance Industries Ltd., a u njegovom vlasništvu je kriket klub Mumbai Indians. Osnivač je i fudbalske Indian Super League.

Treću poziciju drži najbogatiji Kanađanin i 26. na svetu, Dejvid Tomson (62), vlasnik NHL ekipe Winnipeg Jets. Tomson je postao predsednik giganta Thomson Reutersa 2006. godine nakon smrti svog oca, a njegovo bogatstvo iznosi oko 35 milijardi dolara.

Šeik Mansour je četvrti sa nešto više od 30 milijardi dolara, a iza njega je Francuz Francois Pinault (83). Osnivač je luksuzne grupe Kering i investicione Artemis, a od 1998. vlasnike je i francuskog fudbalskog kluba Ren. Njegova neto vrednost procenjuje se na nešto manje od 30 milijardi dolara. Nakon požara pariske katedrale Notr Dam, porodica Pinault obećala je 100 miliona evra kao donaciju za radove obnove i popravke katedrale.

Austrijski milijarder Dietrich Mateschitz (75) suosnivač je i vlasnik 49 odsto kompanije za energetska pića Red Bull. U novembru 2004. Mateschitz je kupio Jaguar Racing Formula 1 tim i preimenovao ga u Red Bull Racing. Koncem 2004. kupio je i stazu A1-Ring i preimenovao ga u Red Bull Ring. U njegovom vlasništvu su i fudbalski klubovi RB Salzburg, RB Leipzig i RB New York. Njegova se vrednost procenjuje na 22,3 milijarde dolara.

Sledi Nemac Hasso Plattner (76), suosnivač softverske kompanije SAP SE, te vlasnik NHL kluba San Jose Sharks. Prema Forbsu, Plattner vredi 14 milijardi dolara. U Top 10 su i Amerikanci David Tepper (62) i Philip Anschutz (80), te Rus Roman Abramovič (53),

Tepperovo bogatstvo se procenjuje na 12 milijardi dolara, a vlasnik je NFL tima Carolina Panthers i MLS ekipe Charlotte MLS.
Oko 12 milijardi dolara ‘teži’ i vlasnik Čelzija Roman Abramovič, dok se vrednost vlasnika Los Anđeles Kingsa (NHL) i Los Angeles Galaksija (MLS) Philipa Anschutza procenjuje na 11,3 milijarde dolara.

Top 10 vlasnika klubova

52,7 milijardi dolara – Steve Balmer (SAD) – LA Klipers (NBA)
44,5 milijardi dolara – Mukesh Amban (Ind) – Mumbai Indians (kriket)
35 milijardi dolara – Dejvid Tomson (Kan) – Winnipeg Jets (NHL)
31 milijardi dolara – Šeik Mansour (UAE) – Manchester City, New York City, Melbourne City, Girona, Yokohama F. Marinos, Montevideo City Torque, Sichuan Jiuniu, Mumbai City, Lommel (fudbal)
30 milijardi dolara – Francois Pinault (Fra) – Rennes (fudbal)
22,3 milijarde dolara – Dietrich Mateschitz (Aut) – Red Bull Racing (F1), RB Salzburg, RB Leipzig, RB New York (fudbal)
14 milijardi dolara – Hasso Plattner (Njem) – San Jose Sharks (NHL)
12 milijardi dolara – David Tepper (SAD) – Carolina Panthers (NFL), Charlotte (MLS)
12 milijardi dolara – Roman Abramovič (Rus) – Čelzi (fudbal)
11.3 milijarde dolara – Philip Anschutz (SAD) – Los Anđeles Kings (NHL), Los Anđeles Galaksi (MLS)

Izvor: Bankar.me

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar