Home Vesti Novozelandska premijerka predlaže kompanijama četvorodnevnu radnu nedelju

Novozelandska premijerka predlaže kompanijama četvorodnevnu radnu nedelju

by bifadmin

Mala ostrvska država u Tihom okeanu zabeležila je prve slučajeve Kovida 19 još u februaru. Njena vlast uvela je najstriktnije karantinske mere u svetu, i posle nešto više od pet nedelje već je bila na putu da iskoreni ovu zarazu.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern je doživela ogromnu svetsku slavu kada je ova zemlja proglasila pobedu nad virusom korona. Tada je postala najpopularniji lider u ovoj zemlji u proteklih 100 godina.

Međutim, sada, kada najavljuje mere ekonomskog oporavka, njena popularnost mogla bi dodatno da poraste.

Ardern je naime objavila da zemlji predstoji izazovan period oporavka, koji će većina osetiti i kroz svoj životni standard. Zato su, za početak, smanjene zarade u Vladi Novog Zelanda, za 20 odsto.

Dalje, premijerka je preporučila poslodavcima da razmotre četvorodnevnu radnu nedelju i fleksibilne vidove rada. Cilj ove mere bilo bi, prema njenim rečima, podsticanje produktivnosti i uspostavljanje ravnoteže između privatnog i profesionalnog života.

Takođe je rukovodiocima kompanija sugerisala i uvođenje nekih drugih olakšica za zaposlene, kao što je veći broj prazničnih neradnih dana. Time bi se, smatra ona, popularisao i domaći turizam.

Turizam inače igra veliku ulogu u ekonomiji Novog Zelanda, a sada, kada su zatvorene njegove granice, ova industrija je u teškom položaju.

Foto: Simon, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar