Home VestiIT i nauka Naučnici predlažu 50 dana karantinskih mera, pa 30 dana popuštanja

Naučnici predlažu 50 dana karantinskih mera, pa 30 dana popuštanja

by bifadmin

Kao efektivnu strategiju za smanjenje broja smrtnih slučajeva tokom pandemije Kovida 19, naučnici vide smenjivanje karantinskih mera i normalnog funkcionisanja privrede. Tako bi se zaštitilo stanovništvo ali donekle i ekonomija, koja je pod velikim udarom korona-krize.

Do ovog predloga došao je tim naučnika iz devet zemalja, na osnovu rezultata istraživanja čiju realizaciju je podržala EU. Istraživanje je vršeno kroz simulacije različitih mera koje je sprovodilo više država, radi dobijanja uvida u njihov uticaj na širenje virusa korona. Rađeno je naime na osnovu studije slučaja 16 zemalja koje su se na različite načine borile sa pandemijom.

Prema rezultatima ove studije, najefikasniji metod bi bilo naizmenično smenjivanje striktnog zatvaranja (50 dana) i popuštanja tih mera (30 dana), uz poštovanje socijalnog distanciranja. Sve ovo trebalo bi da prati redovno testiranje stanovništva i utvrđivanje kretanja zaraženih i njihovih kontakata.

“Kombinacija ovih mera može omogućiti i stanovništvu ali i ekonomiji da ‘prodišu’, bar u intervalima, sve dok ne bude proizvedena vakcina. Ovo rešenje je svakako održivije od totalnog zatvaranja svega”, rekao je dr Radživ Čaudri, epidemiolog sa Univerziteta Kembridž.

Predloženi model bi, prema saznanjima naučnika, bio najefikasniji u suzbijanju pandemije, uz razumnu ekonomsku štetu. On bi stopu reprodukcije virusa mogao smanjiti na 0,5 a time i gužve u bolnicama, kao i broj smrtnih ishoda. Međutim, niko ne može sa sigurnošću da kaže koliko dugo bi trebalo da se sprovodi ova strategija. Svaka zemlja bi to morala da odluči na osnovu svoje situacije.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar