Home VestiPolitika i društvo Pojedine firme traže od radnika pola minimalca dobijenog od države

Pojedine firme traže od radnika pola minimalca dobijenog od države

by bifadmin

Pad BDP-a u Srbiji će biti veći od zvaničnih prognoza, smatraju u Uniji poslodavaca Srbije. Broj radnika koji su ostali bez posla je takođe veći nego što prikazuje zvanična statistika. Kakvo je realno stanje u privredi govore i primeri firmi koji traže od zaposlenih da ostanu kod kuće u zamenu za pola minimalca dobijenog od države.

Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da je suviše optimistična prognoza da će pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji biti jedan do dva odsto.
„U situaciji kad zapadnoevropske zemlje prognoziraju pad od osam-devet odsto, ne verujem da u Srbiji pad BDP neće biti veći od dva odsto“, rekao je Atanacković.
Predstavnici Vlade Srbije ocenili su da BDP neće pasti više od dva odsto, a predsednik države Aleksandar Vučić smatra da će se zadržati isti nivo i da neće biti pada. Za ovu godinu projektovana je stopa rasta od četiri odsto.

Više radnika ostalo bez posla nego što navodi statistika

Atanacković je ocenio da je od 15. marta mnogo više radnika ostalo bez posla od njih 2.000 koliko pokazuje statistika. Dodao je da nisu evidentirani radnici koji su ostali bez posla a radili su preko agencija i na ugovore o povremenim i privremenim poslovima.
On je naveo da će se realno stanje videti kada bude pri kraju državna dotacija od po tri minimalne zarade za radnike malih i srednjih preduzeća i kada se vidi da li će se vratiti tražnja robe.
„Ne verujem da će nemačka automobilska industrija početi odmah da radi punom parom od čega zavisi i rad domaćih kompanija koje se bave proizvodnjom delova za tu industriju“, rekao je Atanacković. Dodao je da ni nabavka repromaterijala za domaću industriju neće teći prvih meseci u punom kapacitetu i da će posebno biti otežana iz Italije.

Daj pola minimalca i sedi kući

Prema njegovim rečima, stanje pojedinih firmi najbolje pokazuje to što su predlagale radnicima da pola minimalca od državnih dotacija poklone firmi za plaćanje poreza i doprinosa, a da za to vreme zbog smanjenog obima posla sede kod kuće.
Istakao je da to nisu česti slučajevi i da se takav dogovor sprovodi kada je u obostranom interesu i radnika i poslodavca, kao i da se za tim rešenjem poseže kada nema drugog.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar