Home VestiEkonomija Prva kontejnerska fabrika u svetu za prerađivanje ugljen dioksida

Prva kontejnerska fabrika u svetu za prerađivanje ugljen dioksida

by bifadmin

Tehnološki institut Karlsruhe (KIT), jedna od najvećih obrazovnih institucija u Nemačkoj gradi prvu „kontejnersku fabriku“ u svetu. Ona će pretvarati ugljen dioksid iz vazduha u prah visoke čistoće. Ovaj prah će moći da se koristi kao sirovina u primeni visokih tehnologija u industriji.

Tehnološki institut Karlsruhe (KIT), javni istraživački centar u Nemačkoj pokreće prvo postrojenje u svetu za pretvaranje ugljen dioksida iz vazduha u čvrsti ugalj.
U Insititutu kažu da će ovo postrojenje biti „prva kontejnerska fabrika“ za pretvaranje ugljen dioksida iz okolnog vazduha u čađ. Ali ta čađ je, ustvari, prah visoke čistoće, koji može da se koristi kao sirovina u proizvodnji.
Istraživači kažu da će prvo specijalnim apsorberom usisavati ugljen dioksid iz okolnog vazduha. Zatim će ga u reaktoru, uz pomoć obnovljivog vodinika, pretvarati u metan i vodu.

Najveća primena u elektronici, štamparstvu i građevinarstvu

Proizvedeni metan poslužiće kao nosač ugljenika za dalji proces, u kome će se pirolizom metan razgraditi na svoje komponente. Te komponente su vodonik i čvrsti ugljenik u obliku mikrogranularnog praha, čađi.
Predviđeno je da ovaj istraživački projekat traje tri godine i koštaće 1,5 miliona evra, koje obezbeđuje nemačko Savezno ministarstvo za ekonomska pitanja i energetiku. Zahvaljujući ovom postupku, ugljen dioksid iz atmosfere, štetni gas koji uzrokuje efekat staklene bašte, postaće sirovina koja će se koristiti u primeni visokih tehnologija u industriji.
Ovako proizvedena čađ imaće posebnu primenu u proizvodnji elektronike, u štamparstvu i u građevinarstvu.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar